Mainos

Professori: "Meillä on varaa palkkojen jäädyttämiseen"

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen kannattaa laajempiakin palkkatalkoita. Puttonen pitää erinomaisen terveenä päätöstä, jonka tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki omasta palkkatasostaan.

Niinistö esittää, että hänen palkkionsa palautetaan vuoden 2006 vahvistettuun tasoon. Niinistö perustelee esitystään julkisen talouden heikentyneellä tilalla ja kansantalouden alentumisella lähelle vuoden 2006 tasoa. Presidentin vuosipalkkio on nyt 160 000 euroa, josta se alenisi 126 000 euroon.

– Jos palkkoja ei yleisemmin nostettaisi Suomessa, se olisi tervetullut uutinen. Silloin voisimme elää suu säkkiä myöten. Suomessa on viime vuosina nostettu palkkoja enemmän, kuin suomalaisilla yrityksillä ja erityisesti julkisella sektorilla olisi ollut varaa, toteaa Puttonen.

Vuoden 2008 finanssikriisin aikana Suomessa ajateltiin, että kriisi on tilapäinen ja talous kääntyy ennen pitkää nousuun. Tällä hetkellä maailman talouskasvu nähdään vaatimattomana eikä Suomen talouden odoteta kasvavan merkittävästi lähivuosina.

– Olemme tottuneet siihen, että palkkamme nousee niin julkisella kuin yksityisellä sektorillakin ilman, että olisi varaa. Meidän on pakko alkaa pikkuhiljaa elämään tulojemme mukaisesti.

Puttonen jakaa saman näkemyksen pääministeri Jyrki Kataisen kanssa: Suomella ei ole varaa nykyisiin hyvinvointipalveluihin. Professori muistuttaa, että Suomi ottaa valtiona velkaa vuosi toisensa jälkeen 7-8 miljardia vuodessa.

– Me elämme yli varojemme ja Suomen valtiontalous on velkaantumassa kovaa tahtia. Se ei voi jatkua. Tilanne ei kuitenkaan ratkea sillä, että emme nosta palkkoja. Valtiontalous ja eläketurvamme on laskettu jatkuvan kasvun mukaan.

Aalto-yliopiston Puttosen mukaan presidentti Niinistön päänavaus oli mitä tervetullein.

– Nyt on uudelleen ajattelemisen aika. Miten paljon mannaa olemme saaneetkaan, kun nettotulomme ovat olleet korkeampia viime vuosina, ja erityisesti verotuksen keventämisen takia. Voidaan myös sanoa, että meillä on varaa siihen, ettei palkkoja nostettaisi pitempään aikaan, professori arvioi.

(MTV3)

Katso professori Vesa Puttosen studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 3.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.