Professori ja kirjailija Jaakko Hämeen-Anttila on kuollut – "Suomi ja koko maailma on menettänyt suuren tutkijan"

Jaakko Hämeen-Anttila oli kuollessaan 60-vuotias.

Edinburghin yliopiston arabialaisen ja islamilaisen kulttuurin professori Jaakko Hämeen-Anttila on kuollut. Hämeen-Anttilan puoliso, kirjailija Virpi Hämeen-Anttila vahvistaa suru-uutisen MTV Uutisille.

Viime helmikuussa 60 vuotta täyttänyt Hämeen-Anttila menehtyi 18. joulukuuta 2023 äkilliseen sairauskohtaukseen.

– Tapaus tuli perheellemme täytenä yllätyksenä ja shokkina. Sen takia olemme pitäneet tähän asti tiedon vain lähimpien piirissä, Virpi Hämeen-Anttila sanoo tiedotteessa.

– Henkilökohtainen menetyksemme on erittäin raskas, ja Suomi ja koko maailma on menettänyt suuren tutkijan. Kuitenkin Jaakko Hämeen-Anttila on jättänyt jälkeensä tuotannon, joka vastaa monen tavanomaisen tieteentekijän panosta.

Profeetan soturit – Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila 7:43
Katso Jaakko ja Virpi Hämeen-Anttilan yhteishaastattelu Huomenta Suomessa vuodelta 2018.

Jaakko Hämeen-Anttilan tuotantoon kuuluu satoja tieteellisiä julkaisuja ja laaja suomenkielinen tuotanto, johon kuuluu käännöksiä ja tietokirjoja 54 teoksen verran.

– Ihmisenä hän oli lämmin, avoin, huumorintajuinen, nopeaälyinen ja maltillinen. Vaikka hän oli tutkijana työteliäs ja tuottelias, hänellä riitti aikaa harrastaa paljon muutakin. Hänen kielitaitonsa ja lukeneisuutensa oli uskomattoman laaja ja hänen tietonsa etenkin 1800-luvun englantilaisesta kirjallisuudesta olivat huomattavat.

Hämeen-Anttila aloitti opettajana Helsingin yliopistossa vuonna 1984, valmistui filosofian maisteriksi 1986 ja väitteli filosofian tohtoriksi 1994. 1990-luvulla hän toimi Suomen Akatemian tutkijana, vuosina 2000–2017 hän oli Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamintutkimuksen professori ja vuonna 2017 hän siirtyi Edinburghin yliopistoon hoitamaan vastaavaa professuuria.

– Hän oli sananmukaisesti kansainvälinen tutkija, ja häntä suremaan jää sukulaisten, ystävien ja oppilaiden lisäksi suuri määrä kollegoita läpi koko maailman.

Artikkelia päivitetty 2. tammikuuta 2024: leipätekstiä täydennetty.

Lue myös:

    Uusimmat