Prodi kuultavaksi Eurostat-skandaalissa

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi joutuu Euroopan parlamentin kuultavaksi talousepäselvyyksistä.

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi joutuu tällä viikolla Euroopan parlamentin kuultavaksi tilastotoimisto Eurostatin talousepäselvyyksistä. Parlamentin jäsenet haluavat tietää, miksi epäillyt väärinkäytökset pysyivät salassa useita vuosia.

Ryhmäjohtajista liberaalien Graham Watson on vaatinut ainakin yhden komissaarin on eroa. Parlamentissa on arvosteltu erityisesti espanjalaista talouskomissaaria Pedro Solbesia, jonka vastuulle Eurostat kuuluu.

Kuuleminen tapahtuu torstaina Strasbourgissa parlamentin täysistunnossa. Komission on määrä julkistaa myös kaksi selvitystä Eurostatin sotkuista. Toisen on laatinut komission oma tutkimusryhmä ja toinen on sisäinen tilintarkastusraportti.

Parlamentin johto haluaa kuulla Prodia julkisuudelta piilossa. Komission päätiedottajan Reijo Kemppisen mukaan Prodi olisi tosin valmis avoimeen kuulemiseen. Parlamentti on perustellut ratkaisua sillä, että ryhmäjohtajien kokoukset pidetään aina suljetuin ovin.

EU:n komissio aloitti heinäkuussa kurinpitotoimet tilastotoimistoa vastaan. Hallintokomissaari Neil Kinnockin mukaan mahdolliset väärinkäytökset näyttävät levinneen laajalle ja jatkuneen pitkään. Ranskalainen pääjohtaja Yves Franchet ja muut toimiston johtajat siirrettiin tutkimusten ajaksi toisiin tehtäviin. Samalla Eurostatin keskusarkisto suljettiin sekä sopimukset ranskalaisen Planistatin, talous- ja tilastoalan konsulttitoimiston välillä jäädytettiin.

Planistatin uskotaan sekaantuneen taloussotkuun, jossa 920 000 euroa tilastojen myyntituloja ohjattiin salaiselle pankkitilille Luxemburgiin. Julkisuudessa on epäilty, että talouskomissaari Solbes ja muut komissaarit ovat olleet pitkään tietoisia Eurostatin ongelmista, mutta silti epäkohtiin ei olisi puututtu ajoissa.

EU-edustaja Esko Seppänen epäilee, että juttu voi paisua suureksi. Hänen mielestään siihen vaikuttavat ensi kesän Euroopan parlamentin vaalit. -Syyllisiä etsitään, vaikka vaikea Solbesia on saada oikeilla perusteilla eroamaan. Joskus komissaarit tosin joutuvat kantamaan vastuun asioista, vaikka eivät olisi kaikesta tienneetkään. Näin vaalien alla etsitään syntipukkeja, Seppänen sanoo.

Edellinen EU:n komissio joutui eroamaan keväällä 1999 hallinnollisten epäselvyyksien ja väärinkäytösten takia. Tuolloin syytösten pääkohde oli komissaari Edith Cresson, Ranskan entinen pääministeri. Brysselin syyttäjänvirasto ilmoitti viime keväänä, että Cresson joutuu syytteeseen belgialaisessa oikeusistuimessa epäiltynä väärennyksestä ja vallan väärinkäytöstä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat