Mainos

Prinsessa Leian koru Designmuseoon

Suomen merkittävin korutaitelija Björn Weckström, 77, säätiöi mittaamattoman arvokkaan kokoelmansa ja perustaa museon nykyiseen kotiinsa Espoon Soukanniemeen. Taitelijaprofessori Weckström kertoi asiasta MTV3 Uutisille tänään.

– Säätiön perustaminen ja teosten kortistoiminen vie aikansa mutta muutaman vuoden kuluessa tämä on valmis, kertoo nuorekas Weckström.

– Jos kiinnostaa, niin pyynnöstä pääsee silloin tutustumaan.

Villa Weckströmin pihalla, autotallissa ja talon kahdessa kerroksessa säilytettään tilaustöiden ensivaluja, erikokoisten veistosten uniikkikappaleita, satoja maalauksia ja koruja, jotka tekijä näkee pienoisveistoksina.

– Naisen iho on tavattoman kaunis ja se paras mahdollinen alusta pienoisveistokselle, kertoo Weckström.

Näitä veistoksia hän on tehnyt tasan 50 vuotta korunvalmistaja Lapponian kanssa - nyt vietetäänkin taitelijan 50-vuotisjuhlaa.

– Björn on itsepäinen, kertoi Lapponian toimitusjohtaja Riitta Huuhtanen pienessä juhlatilaisuudessa Weckströmin taitelijakodissa.

Hän lausui myös paljon tavanomaisempia mainesanoja mutta juuri tästä itsepäisyydestä ja oveluudesta johtuu, että Weckström loi koruveistosajattelun.

– Halusin nuorena kuvanveistäjäksi mutta vanhempani pakottivat minut kultaseppäopintoihin - yhdistin nämä kaksi tavoitetta ja tässä ollaan, myhäilee maailmallakin hyvin arvostettu Weckström.

Weckström Suomen merkittävin korutaiteilija

Juhlavuotensa kunniaksi Weckström ja Lapponia lahjoittivat Designmuseolle Helsinkiin varmasti maailmalla tunnetuimman suomalaiskorun: hopeinen Planetaariset laaksot -koru, jota Prinsessa Leia käytti elokuvassa Tähtien sota.

Museon johtaja Jukka Savolainen kertoo, että Weckström on kansainvälisestikin arvostettu pioneeri tavassa, jolla hän työstää kultaa sekä yhdisti ensimmäisenä hopeaa ja akryyliä. Savolainen on tyytyväinen kuullessaan MTV3:ltä Weckströmin museopäätöksestä.

– Se kuulostaa hienolta, että säätiöidään ja mahdollistetaan että ihmiset pääsee tutustumaan hänen veistoksiinsa, koruihinsa, maalauksiinsa jo koko tuotantoonsa siinä ympäristössä, joka häntä on inspiroinut, se on hienoa kyllä, sanoo Savolainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.