Prikaatikenraali MTV Uutisille: Puolustusvoimat voisi irrottaa virka-apuun kymmeniä tai satoja varusmiehiä – ei tuhansia, kuten STM toivoi

Kiuru MTV:lle: STM lähetti Puolustusvoimille virka-apupyynnön – katso Kiurun haastattelu 3:01
Katso videolta ministeri Kiurun virka-apupyyntö Puolustusvoimille.

Puolustusvoimat on valmiudessa antamaan tarvittaessa virka-apua kunnille ja sairaanhoitopiireille koronan leviämisen estämiseksi. 

Prikaatikenraali Sami Nurmi puolustusministeriöstä sanoo MTV Uutisille, että virka-apua annetaan paikallisesti ja alueellisella tasolla, jos pyyntö tulee. 

– Avun antamisen edellytykset arvioidaan aina paikallisesti apua pyytäneen kanssa, painottaa Nurmi.

STM pyysi tammikuun alussa virka-apua kunnille ja sairaanhoitopiireille koronan testaus-, jäljitys- ja rokotustoiminnan toteuttamiseksi.

Ei terveydenhuollon tehtäviä

Puolustusvoimat antaisi kuitenkin lähinnä logistista tukea ja mahdollisesti kuljettaisi potilaita. Mitään terveydenhuoltoon liittyviä tehtäviä varusmiehet eivät voisi hoitaa, koska siihen tarvitaan alan koulutus. 

Kyse ei myöskään olisi tuhansista varusmiehistä, kuten STM:n varautumispyynnössä toivottiin. 

– Puhutaan lähinnä kymmenistä tai sadoista varusmiehistä, ei tuhansista, sanoo Nurmi.

Nurmen mukaan 5000 varusmiestä olisi mahdoton irrottaa koulutuksesta. Uudet varusmiehet aloittivat palveluksensa vasta tammikuun alussa.   

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi tammikuun 4. päivänä Puolustusvoimia varautumaan antamaan virka-apua koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi varautumispyynnöstä MTV Uutisten haastattelussa. 

STM pyysi "Puolustusvoimia varautumaan jo tässä vaiheessa noin 5000 henkilön noin kahden kuukauden työpanosta vastaavaan apuun, jota tulisi pystyä tarjoamaan mahdollisimman pikaisesti."

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) totesi MTV Uutisille tuolloin, että asia selvitetään. Kaikkonen totesi myös, että aivan välittömästi Puolustusvoimat ei pysty esimerkiksi 5000 varusmiestä irrottamaan.

Prikaatikenraali Nurmi muistuttaa lopuksi, että Puolustusvoimat antaa aina virka-apua tarvitseville tahoille. Yleensä virka-apua pyytää poliisi. 

Lue myös:

    Uusimmat