Jutta Urpilaisesta SDP:n presidenttiehdokas: "Haluan palvella koko Suomea, ketään ei jätetä"

Jutta Urpilainen aikoo ehtiä presidenttikisaan kiertämällä koko Suomen ennen joulua 3:49
Jutta Urpilainen sanoo aikovansa presidenttikisassa kiertää koko Suomen ennen joulua.

Jutta Urpilainen lähtee SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Hän vahvisti asian puheessaan SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa. Puheessaan hän sanoi haluavansa palvelulla koko Suomea.

Kiitän kaikista kansalaisten yhteydenotoista. Kiitän puolueen puheenjohtajien – Sannan (Marin) ja Antin (Lindtman) – pyynnöistä. Vastaan teille tässä ja nyt: Haluan, että me suomalaiset voimme jatkossakin sitoutua siihen, että ketään ei jätetä. Siksi olen käytettävissä SDP:n ehdokkaaksi Tasavallan presidentin vaaleissa, Urpilainen sanoi.

– Oikeistolaisten ja keskustaoikeistolaisten miesten rinnalle mahtuu hyvin - ja tarvitaankin - yksi eurooppalaisuuteen ja kansainvälisiin kumppanuuksiin sitoutunut punavihreä nainen. Suomalaisnainen, joka sanoo, että ketään ei jätetä, hän totesi. 

Tällaisella puheella Jutta Urpilainen lähti presidenttikisaan: "Olen käytettävissä presidenttiehdokkaaksi" 26:53

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi sunnuntaina olevansa kiitollinen Urpilaisen suostumuksesta.

– Minusta tuntuu, että näihin presidentinvaaleihin saadaan vihdoinkin säpinää, Lindtman sanoi.

MTV Uutiset seurasi SDP:n puoluevaltuuston kokousta erikoislähetyksessään kello 11.40 alkaen.

Lähetyksessä vieraana olivat europarlamentaarikko Eero Heinäluoma ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen. Myös Urpilainen ja puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi vierailivat MTV:n erikoislähetyksessä Urpilaisen puheen jälkeen.

Näin Eero Heinäluoma ruotii Urpilaisen presidenttiehdokkuutta 10:35
Näin Heinäluoma arvioi Jutta Urpilaista presidenttiehdokkaana.

Urpilainen: "Olo on erittäin innostunut" 

Urpilainen aloitti puheensa muistuttamalla, että päivälleen 42 vuotta sitten Mauno Koivisto ilmoitti olevansa käytettävissä SDP:n presidenttiehdokkaaksi, ja hän on nyt samassa tilanteessa.

Hän luonnehtii presidentin toimea tehtäväksi, jota "arvokkaampaa tässä maassa ei ole".

Olo on hyvin kiitollinen ja erittäin innostunut, hän sanoi.

SDP:n entinen puheenjohtaja Sanna Marin pyysi Urpilaista ehdokkaaksi jo elokuussa. Tuolloin Urpilainen sanoi harkitsevansa asiaa.

EU-komissaari Jutta Urpilainen kertoo marraskuuhun mennessä ryhtyykö hän SDP:n presidenttiehdokkaaksi 2:12
EU-komissaari Jutta Urpilainen kertoi elokuussa, että hän päättää marraskuuhun mennessä ryhtyykö hän SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

Eilen puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi suhtautuvansa optimistisesti siihen, että ehdokasasettelu saa tänään säpinää. Hän totesi puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa, että tällä hetkellä presidentinvaalikampanjoinnissa vallitsevat "seisovat vedet".

– Nyt jos katsoo, nämä keskustelut ovat olleet aika miesvoittoisia, ja ne kaipaavat sellaista presidenttitason naista, hän sanoi.

Urpilainen ja Lindtman pitivät tiedotustilaisuuden kello 13. Myöhemmin iltapäivällä kaksikko pitää vielä yleisötilaisuuden Hämeenpuistossa.

Sanna Marin pyytää Jutta Urpilaista SDP:n presidenttiehdokkaaksi – "Voin luvata, että saat taaksesi yhtenäisen SDP:n" 11:04
Sanna Marin pyysi elokuussa Jutta Urpilaista SDP:n presidenttiehdokkaaksi – "Voin luvata, että saat taaksesi yhtenäisen SDP:n".

Vaalivapaan myöntää komission puheenjohtaja

STT:n tietojen mukaan Urpilaisen ilmoituksen viipymisen taustalla ovat osin vaikuttaneet Euroopan komission jäsenten kampanjointia koskevat säännöt.

Komission eettisen ohjeen mukaan komissaari voi asettua ehdolle kansallisiin vaaleihin toimikautensa aikana, mutta hän ei saa vaalikampanjan aikana osallistua komission toimintaan. Komission puheenjohtaja voi myöntää palkatonta vaalivapaata kampanjan ajaksi.

Vielä tällä viikolla Urpilainen osallistui EU:n ja AKT-valtioiden eli Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden välisen uuden kumppanuussopimuksen allekirjoitusjuhlallisuuksiin. Sopimusta on valmisteltu vuodesta 2018, ja Urpilainen on kansainvälisistä asioista vastaava komissaari.

Urpilaisen kannatus on viimeaikaisissa presidentinvaaligallupeissa ollut joitain prosentteja. Lauantaina SDP:n puheenjohtaja Lindtman kertoi uskovansa puolueen ehdokkaan mahdollisuuksiin, kun vaaleihin on runsaat kaksi kuukautta aikaa.

– Kun ihmiset hiljentyvät niiden ensimmäisten tv-tenttien ääreen, yleensä siitä se alkaa, hän sanoi.

Pöllöraati: SDP nousi gallupien kärkeen, mutta missä on presidenttiehdokas? 11:42
Katso videolta, miten Pöllöraati kommentoi SDP:n suosion kasvua.

MTV:n erikoislähetys SDP:n puoluevaltuuston kokouksesta on päättynyt ja juttua ja sen otsikkoa päivitetty 19.11. kello 13.50.

Lue myös:

    Uusimmat