Näin Jutta Urpilainen vastaa Marinin pyyntöön presidenttiehdokkuudesta

EU-komissaari Jutta Urpilainen piti tiedotustilaisuuden 12:48
EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.) sanoo harkitsevansa presidenttiehdokkuutta –kuuntele koko tiedotustilaisuus tästä

EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.) sanoo harkitsevansa puheenjohtaja Sanna Marinin pyyntöä asettua presidenttiehdokkaaksi. Hän ilmoittaa ratkaisustaan marraskuuhun mennessä.

SDP:n väistyvä puheenjohtaja Sanna Marin kertoi aiemmin tänään pyytäneensä EU-komissaari Jutta Urpilaista puolueen presidenttiehdokkaaksi. Marin kertoi asiasta SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla.

Urpilainen sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan olevansa otettu pyynnöstä. Hän kertoi kuitenkin keskustelevansa asiasta ensin Brysselissä ja selvittävänsä sen, miten ehdokkuus on ”yhteensovitettavissa” EU-tehtävän kanssa.

Urpilaisen mukaan komissaarintehtävä ei sinänsä estä presidenttiehdokkaaksi asettumista.

– Meillä on komissiossa käytäntö siitä, että jos henkilö asettuu ehdokkaaksi esimerkiksi kansallisissa presidentinvaaleissa, hän jää palkattomalle virkavapaalle, jonka aikana joku toinen komissaari hoitaa hänen tehtäviään, Urpilainen sanoi SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä Vantaalla.

Komissaarin asettuminen ehdokkaaksi presidentinvaaleissa ei ole Urpilaisen mukaan ennenkuulumatonta, vaan siitä on EU:ssa äskettäisiäkin ennakkotapauksia.

Urpilainen sanoi haluavansa ennen ehdokkaaksi lähtemistään selvittää myös sen, että hän edustaa sellaisia ominaisuuksia ja arvoja, joille Suomessa on kysyntää ja joille SDP:n kenttäväessä on kannatusta. 

"Myöhäinen mukaan lähteminen ei ongelma"

Urpilainen ei myöntänyt pelkäävänsä sitä, että hän ja puolue jäisivät mahdollisesti vasta marraskuussa alkavan ehdokkuuden takia muiden ehdokkaiden jalkoihin.

– Jos katsotaan oikeastaan mitä tahansa vaaleja, kampanja-ajat ovat koko ajan lyhentyneet. Puhutaan vain muutamasta kuukaudesta. Jos päätän ehdokkaaksi lähteä, niin sitten täysillä tulen kampanjaa tekemään, Urpilainen sanoi.

Tiedotustilaisuudessa hän ei kommentoinut muutoin mahdollista kampanjaansa tai toisia ehdokkaita. Hän totesi kuitenkin toivovansa, että presidenttikisassa olisi mukana myös naisehdokas.

Marin: Suomalaiset ansaitsevat maailmanpolitiikkaa syvällisesti tuntevan presidentin

Marinin mukaan suomalaiset ansaitsevat arvoiltaan tinkimättömän, kokeneen ja maailmanpolitiikkaa syvällisesti tuntevan presidentin.

– Suomi tarvitsee presidentin, joka ymmärtää Suomen pärjäävän parhaiten vain osana vahvaa Euroopan unionia, Marin sanoi.

– Henkilökohtaisesti toivon pääseväni alkuvuodesta äänestämään Jutta Urpilaista tasavallan presidentiksi ja siksi olen pyytänyt häntä olemaan käytettävissä SDP:n ehdokkaaksi tähän vaativaan tehtävään, Marin jatkoi.

Urpilainen osallistui eduskuntaryhmän kokoukseen Vantaalla. Urpilainen on entinen SDP:n puheenjohtaja ja entinen valtiovarainministeri. Häntä on julkisuudessa arveltu SDP:n tulevaksi ehdokkaaksi ensi vuoden presidentinvaaleihin. Urpilainen on aiemmin sanonut harkitsevansa ehdokkuutta.

SDP:n presidenttiehdokkaan valitsee puolueen puoluevaltuusto. SDP kokoontuu syyskuun alussa puoluekokoukseen Jyväskylään, jossa puolueelle valitaan uusi puheenjohtaja. Presidenttiehdokaskysymys ei ole Jyväskylässä asialistalla.

Lue myös:

    Uusimmat