Tuore presidenttiehdokas Jutta Urpilainen MTV:lle: "Aion kiertää koko Suomen ennen joulua"

Jutta Urpilainen aikoo ehtiä presidenttikisaan kiertämällä koko Suomen ennen joulua 3:49
Videolla Jutta Urpilainen kertoo, millaista kampanajaa häneltä voi odottaa, ja mikä merkitys entisellä pääministeri Sanna Marinilla siinä on.

EU-komissaari Jutta Urpilainen kertoo odotetusti olevansa käytettävissä SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Urpilainen kertoi suostumuksestaan sunnuntaina SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella.

SDP:n entinen puheenjohtaja Sanna Marin pyysi Urpilaista ehdokkaaksi viime elokuussa, mutta tuolloin Urpilainen kertoi harkitsevansa asiaa.

Hänen julkisen ilmoituksensa viipymisen taustalla ovat osin vaikuttaneet Euroopan komission vaalityötä koskevat säännöt, ja hän viittasi asiaan myös puheessaan sunnuntaina.

Sunnuntaina jo ennen Urpilaisen puhetta yleisön keskuuteen jaettiin Jutta-kylttejä ja kannatuspinssejä.

"Ketään ei jätetä"

Puheessaan Urpilainen arvioi, että Suomi valitsee itselleen tasavallan presidentin hyvin erilaiseen maailmaan kuin mihin presidentti Sauli Niinistö valittiin noin 12 vuotta sitten.

Hän nosti esiin muun muassa Suomen liittymisen sotilasliitto Natoon, Ukrainan sodan sekä Gazan kriisin.

– Elämme globaalia murroskautta. Uuden ulkopoliittisen toimijuuden löytäminen on tärkeää meille suomalaisille. Tärkeää Suomen taloudelle ja työllisyydelle, tärkeää Suomen turvallisuudelle, Urpilainen totesi.

– Haluan, että me suomalaiset voimme jatkossakin sitoutua siihen, että ketään ei jätetä, hän sanoi puheessaan saaden yleisöltä aplodit.

Tällaisella puheella Jutta Urpilainen lähti presidenttikisaan: "Olen käytettävissä presidenttiehdokkaaksi" 26:53
Tällaisella puheella Jutta Urpilainen lähti presidenttikisaan – kuuntele sanasta sanaan.

Puheessaan Urpilainen myös viittasi muihin presidenttiehdokkaisiin.

– Oikeistolaisten ja keskustaoikeistolaisten miesten rinnalle mahtuu hyvin, ja tarvitaankin, yksi eurooppalaisuuteen ja kansainvälisiin kumppanuuksiin sitoutunut punavihreä nainen, sanoi Urpilainen.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi sunnuntaina olevansa kiitollinen Urpilaisen suostumuksesta.

– Minusta tuntuu, että näihin presidentinvaaleihin saadaan vihdoinkin säpinää, Lindtman sanoi.

Komissaari vuodesta 2019

Urpilainen on SDP:n entinen puheenjohtaja ja Suomen entinen valtiovarainministeri. Hän on ollut Euroopan komission kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari vuodesta 2019.

Urpilainen on kotoisin Keski-Pohjanmaalta Kokkolasta ja koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri. Ennen poliitikon uraansa Urpilainen työskenteli opettajana.

SDP oli eduskuntapuolueista viimeinen, joka ei ollut ilmoittanut ehdokkaastaan, sellaisen asettamatta jättämisestä tai siitä, kenen presidenttiehdokkaan taakse puolue asettuu.

SDP:n puoluevaltuuston on määrä vahvistaa Urpilaisen ehdokkuus myöhemmin ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa joulukuun alussa, jolloin Urpilaisen kampanja virallisesti käynnistyy.

Presidentinvaalit pidetään ensi vuoden tammikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat