Presidentti Stubb Ylellä: Suomen maavoimia voitaisiin käyttää Nato-maissa myös rauhan aikana

Tasavallan presidentti Alexander Stubb kommentoi Suomen maanpuolustuksen roolia Ylen Ykkösaamussa. 

Stubbin mukaan Suomen maavoimia voitaisiin käyttää myös rauhan aikana jonkinlaisissa toimenpiteissä tai tehtävissä toisessa Nato-maassa. Tällä hetkellä valmisteilla ei kuitenkaan ole maavoimien joukkojen lähettämistä toisiin jäsenmaihin.

Suomen on otettava puolustusliitto Natossa vahva rooli, toteaa tasavallan presidentti Alexander Stubb. Hän kommentoi asiaa lauantaina Ylen Ykkösaamussa. 

– EU:ssa me olemme vähän pieni jäsenmaa. Mutta uskaltaisin väittää, että meidän puolustusvoimien ja maantieteellisen sijainnista johtuen me olemme Natossa keskisuuri maa, ja sellainen rooli meidän pitää myös ottaa, hän sanoi.

Suomen maavoimia Nato-maihin?

Stubb muistutti, että Naton seuraavassa huippukokouksessa Washingtonissa päätetään kahdesta asiasta: puolustuksesta ja pelotteesta. 

Hänen mukaansa Suomi tuli Natoon hyvään aikaan, sillä puolustusliiton rakennetta määritellään nyt uudelleen, ja Suomi pääsee määrittelemään oman roolinsa.

Siksi Stubb kannattaa ajatusta, että Suomi pyrkii Natossa puolustusliitossa keskeiseen rooliin. Hän kommentoi myös mahdollisuutta lähettää maavoimien joukkoja toiseen jäsenmaahan. 

Stubbin mukaan tällaista ei tällä hetkellä valmistella, mutta valmiutta toimia näin valmistellaan.

– Ajattelu siitä, että jossain vaiheessa käytämme myös maavoimiamme myös rauhan aikana jonkinlaisissa toimenpiteissä tai tehtävissä jossain Nato-maassa, sen voin kyllä vahvistaa. Tätä harkintaa käydään jatkuvasti, Stubb totesi.

Lue myös:

    Uusimmat