Presidentti Sauli Niinistö pitää kansan mielipiteen selvittämistä tärkeänä mahdollista Nato-jäsenyyttä mietittäessä

Pääministeri Marinin Nato-kommentit kohahduttivat, mutta mikä on marssijärjestys? Presidentti Niinistö kommentoi 0:51
Pääministeri Marinin Nato-kommentit kohahduttivat, mutta mikä on marssijärjestys? Presidentti Niinistö kommentoi

Puheet Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyyden hakemisesta ovat olleet viime aikoina esillä Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin kiristyessä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää kansanäänestystä järkevänä asiana jäsenyyttä mietittäessä, tietyin ehdoin.

Keskiviikkona Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa vieraillut Sauli Niinistö kertoi pysyvänsä edelleen aiemmassa kannassaan siitä, että kansan laajaa mielipidettä tulisi kysyä Nato-jäsenyysasiassa.

– Ihan suomalaisten itsensä takia mielipide pitää selvittää legitiimillä tavalla. Tarkoitan sillä sitä, että myös tappiolle jäävä puoli hyväksyy, että nyt kävi näin.

Presidentin mukaan suurissa ratkaisuissa on vaarana, että kansakunta jakaantuu, jos legitimiteettiä ei löydy.

– Mikään tavallinen mielipidetiedustelu ei kyllä legitimiteettiä täytä. Pitäisi toteuttaa äärimmäisen laaja mielipidetiedustelu, joka olisi julkisen kontrollin alla. Silloin ei olla kaukana kansanäänestyksestä. Näin olen alun perin sanonut, ja olen edelleen sitä mieltä.

Kansan äänen puolella

Niinistö kertoi haastattelussa häntä häiritsevän ajattelutapa, jossa kansan ei uskota ymmärtävän riittävästi asioista, eikä sen takia kannata esimerkiksi järjestää kansanäänestystä.

– EU:hun liittymisestä järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys. Silloin kävi niin, että eduskunnassa 45 kansanedustajaa äänesti vastaan. Jos heitä olisi ollut 22 enemmän, emme olisi nyt EU:n jäsen.

Niinistö muistutti EU-jäsenäänestyksen aikana vasemmistoliiton puheenjohtajana olleesta Claes Anderssonista, joka julkisesti totesi olevansa EU:ta vastaan mutta joka äänesti EU:n puolesta, koska kansan tuki ajatusta.

Lisäksi Niinistö muisteli haastattelussa Esko Ahon (kesk.) kanssa käytyä keskustelua sen jälkeen, kun Suomi oli liittynyt Euroopan unioniin.  

– Kysyin kerran Esko Aholta, miten hän olisi olettanut keskustan ryhmän pysyvän niinkin hyvin kasassa kuin se pysyi, jos meillä ei olisi ollut kansanäänestystä. Eikä hän ihan vakuuttunut siitä ollut.

Niinistön mukaan kansan mielipidettä ei siis pidä väheksyä.

Katso presidentti Sauli Niinistön erikoishaastattelu kokonaisuudessaan ilmaisesta mtv-palvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat