Presidentti Niinistön Yhdysvaltain vierailu noteerattiin maailman mediassa – näin tapaamisesta on kirjoitettu

Näistä asioista Niinistön ja Bidenin tapaamisessa keskusteltiin – katso tiedotustilaisuus sanasta sanaan 24:55
Näistä asioista Niinistön ja Bidenin tapaamisessa keskusteltiin – katso tiedotustilaisuus sanasta sanaan

Monet kansainväliset mediat ovat kertoneet presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin eilisestä tapaamisesta. Näin asiaa käsiteltiin ulkomaisissa nettilehdissä.

Uutistoimisto Bloombergin raportin mukaan presidentit sopivat aloittavansa "selkeän prosessin" turvallisuus- ja puolustusyhteistyön tehostamiseksi, mukaan lukien myös pohjoismaiset kumppanit.

Kysyttäessä presidentti Sauli Niinistöltä tarkoittaako se sitä, että Suomi on menossa kohti Nato-jäsenyyttä, Niinistö sanoi, että Suomi "on siirtynyt paljon tiiviimpään yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa", ja lisäsi, että tämä viittaa konkreettisiin toimiin "eikä jäsenyyksiin".

"Emme yleensä aloita sotia"

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN mainitsi Niinistön vierailun lyhyesti toisessa uutisessaan. Vierailusta kommentoitiin, että presidentti Joe Biden tapasi eilen presidentti Niinistön, joka kiitti Yhdysvaltain presidenttiä hänen johtajuudestaan nykyisinä "erittäin vaikeina aikoina".

– Olemme samaa mieltä, eikä se ole vain hyökkäys Ukrainaa vastaan, se on hyökkäys Euroopan turvallisuutta ja maailmanlaajuista rauhaa ja vakautta vastaan, Biden sanoi toimittajille.

CNN:n toisessa artikkelissa lainattiin myös presidentti Niinistöä.

– Toivon, että tämän tapaamisen ja keskustelun aikana voimme vahvistaa niitä enemmän Yhdysvaltojen ja Suomen ja Pohjoismaiden välillä yhdessä, presidentti Niinistö kertoi uutiskanavan mukaan.

CNN raportoi myös, että juuri ennen kuin kamerat poistuivat huoneesta, Biden sanoi, että hänen ”entisellä pomollaan” presidentti Barack Obamalla "oli tapana sanoa, että olisimme kunnossa, jos jättäisimme kaiken Pohjoismaille; silloin me pärjäisimme", Biden kertoi.

– Emme yleensä aloita sotia, Niinistö vastasi.

Reuter siteerasi USA:n hallinnon tiedottajaa

Uutistoimisto Reuters tyytyi kuittaamaan vierailun lyhyellä tiedotteella, jossa todettiin lähinnä, että presidentit ovat puhuneet toisilleen kahdesti viime kuukausien aikana. Lyhyessä tiedotteessa siteerattiin myös Yhdysvaltain hallinnon tiedottajaa Jen Psakia.

– He keskustelevat Yhdysvaltain ja Suomen puolustussuhteesta, joka on erittäin vahva ja itse asiassa täydentää Suomen läheistä kumppanuutta Naton kanssa, tiedottaja Psaki sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat