Mainos

Presidentti Niinistö ylisti Suomen paralympiajoukkuetta: "Sitä pystyy, kun tahtoo"

4:02

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kunnioitti Suomen talviparalympiajoukkuetta ylistävällä puheella joukkueen paluujuhlassa Helsinki–Vantaan lentokentällä.

Suomi saavutti Pyeongchangin paralympialaisista kolme mitalia. Lumilautailija Matti Suur-Hamari otti kultaa lumilautakrossissa ja pronssia banked slalomissa, ja Ilkka Tuomisto sivakoi pronssille perinteisen tyylin sprinttihiihdossa.

Niinistö kehui puheessaan koko Suomen joukkuetta.

– Te olette edustaneet hienolla tavalla tätä maailman onnellisinta maata ja antaneet meille paljon ilonhetkiä, jännittäviä hetkiä ja sellaista mukana elämisen tunnelmaa. Kiitoksia siitä, Niinistö sanoi.

Niinistö viittasi hiljattain julkaistun World Happiness Report -tutkimuksen tuloksiin: Suomi sijoittui ykköseksi kansainvälisessä 156 maan onnellisuusvertailussa.

– Onnittelut jokaiselle teistä ja sitten erityisonnittelut Matti Suur-Hamarille, kahden mitalin miehelle. Se on ollut upea suoritus. Ja sitten Ilkka Tuomisto. Se ketju Vancouverista Sotshin kautta Pyeongchangiin on tuottanut joka kerta mitalin. Se on aika lailla varmasti historiallinen saavutus, Niinistö jatkoi.

"Vammainen ei ole vammansa vanki"

Presidentti nosti erikseen esiin niin ikään kelkkahiihtäjä Sini Pyyn, jolle myönnettiin hiljattain arvostettu kunnianosoitus paralympialaisten hengen ja arvojen edistämisestä: kansainvälinen Whang Youn Dai Achievement Award -palkinto. 

– Se on varsin merkittävä tunnustus. Ei pelkästään urheilusta, vaan kaikesta siitä, mitä olet urheilijana edustanut, tehnyt ja puhunut. Kun sinun mietteitäsi on kuultu Suomessakin, minulle on erityisesti jäänyt mieleen sanomasi siitä, ettet halunnut helppoja ratkaisuja, vaan uskoit itseesi ja siihen, että kykenet nousemaan urheilijaksi. Se on antanut sinulle kertomasi mukaan paljon. 

– Jotenkin sellainen tunnelma siinä jäi, kun noita ajatuksia kuulin, että vammainen ei ole vammansa vanki. Se on hienoa ajattelua. Kiinnitit huomiota myös siihen, että vammaisurheilun merkitys on suuri paitsi tietysti urheilijoille itselleen ja meille urheilua seuraaville, mutta myös vammaisille siinä suhteessa, että ennakkoluuloja karistuu. 

Niinistö muistutti, että ennakkoluuloja on ravisteltu esimerkiksi, kun ratakelaaja Leo-Pekka Tähti valittiin Suomessa Vuoden urheilijaksi 2016.

– Todellakin sitä pystyy, kun on sellaista asennetta. Ja jos oikein ymmärsin, sinä olet Matti avoimessakin luokassa voittanut Suomen mestaruuden, presidentti jatkoi esittämällä kysymyksen Suur-Hamarille.

Suur-Hamari vastasi myöntävästi. Hän voitti lumilautailun avoimen Suomen mestaruuden ensimmäisenä paralautailijana vuonna 2017 lumilautakrossissa.

– Se minusta kuvaa oikein konkreettisella tavalla, että sitä pystyy, kun tahtoo. Se on upeaa, Niinistö sanoi.

0:32
​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.