Mainos

Presidentti Niinistö: Tästä tuskin jää syviä haavoja

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti kantaa Suomen päätökseen estää pakotelistalla olevien Venäjän duuman jäsenten saapumisen Etyj-kokoukseen. Porttikielto Helsinkiin on kuohuttanut Venäjällä.

Presidentti Sauli Niinistö otti tänään kantaa Etyj-kokous -kohuun. Suomi on estänyt EU:n pakotelistalla olevia venäläisnimiä saapumasta Helsingissä ensi viikolla järjestettävään kokoukseen.

– Tämä on tietenkin hyvin valitettava tilanne, mutta Suomi menetteli sitoumustensa mukaan. Noudatamme sitä, mitä on sovittu sanktioista ja matkustuskielloista. Tutkimme toki tarkkaan myös poikkeusmahdollisuudet, Niinistö sanoo.

Suomi ilmoitti asiasta muille jäsenmaille eli notifioi asian. Jäsenmailta tuli kieleisiä veto-ilmoituksia, jotka käytännössä estävät pakotelistalla olevia venäläisiä saapumasta Etyj-kokoukseen. 

– Nämä kielteiset veto-ilmoitukset on jätetty, ne määrittelivät ratkaisun. Siinä vaiheessa kun notifikaatiomenettely aloitettiin, tiedossa oli, että veto-ilmoitukset sen saattavat kaataa, Niinistö sanoo.

– Olemme esittäneet, että vastaisen varalle sanktiot ja poikkeusmahdollisuudet on syytä perata, jotta vältyttäisiin vastaavanlaisilta tilanteilta.

Venäjän reaktio odotettu

Presidentti Niinistö sanoo, että Venäjän reaktio ja vahvat äänenpainot olivat varsin odotettuja.

– Me olemme nähneet tiukanpuoleisia Venäjän kommentteja sekä Etyj-kokoukseen liittyen että pakotesanktioihin liittyen. Nämä olivat sinänsä odotettujakin. 

Niinistö ei kuitenkaan usko, että Etyj-kiista aiheuttaa naapurussuhteille peruuttomattoman syviä haavoja.

Venäjän Presidentti Vladimir Putin on pitänyt Suomen päätöstä törkeänä. Myös Venäjän ulkoministeriö ilmoitti, että Suomen kanta on avoimen epäystävällinen, eikä Suomi hoida naapurussuhdettaan hyvin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.