Etyj-kohussa on unohtunut kiistan todellinen syy, huomauttaa tutkija

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen haluaa muistuttaa, mikä on Etyj-kohun todellinen syy: Venäjä on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia Ukrainan-toimillaan.

Suomen ulkoministeriö kertoi toissapäivänä, ettei myönnä poikkeuslupaa maahantuloon EU:n pakotelistalla oleville Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestön (Etyj) vieraille, joiden joukossa on myös Venäjän Etyj-valtuuskunnan johtaja, duuman puhemies Sergei Naryshkin.

Naryshkin ilmoitti eilen, ettei Venäjän delegaatio osallistu lainkaan sunnuntain Etyj-kokoukseen Helsingissä. Suomen maahantulokiellosta ja Venäjän poisjäämisestä on noussut kohu, jossa kuitenkin todellinen syy koko ongelmaan on päässyt unohtumaan, sanoo Tiilikainen.

– Minkä takia pakotteet ovat ylipäänsä olemassa? Kohu ei saisi peittää taakseen tätä taustaa.

Suomen päätöksessä on kyse Euroopan Unionin yhteisen linjan noudattamisesta, Tiilikainen jatkaa.

– Mielestäni tämä maahantulokielto ei ole iso asia. Se on sen sijaan iso asia, että Venäjä on merkittävällä tavalla rikkonut yhteisiä kansainvälisiä sääntöjä, ja tämän takia EU on asettanut pakotteet, kertoo Tiilikainen ja nostaa esille Venäjän toimet Ukrainan kriisissä.

– Tässä on hieman se maku, että yritetään tehdä Suomesta ja EU:sta syyllistä tähän tilanteeseen.

Tiilikaisen mukaan on toki harmillista, että Venäjä ei pääse osallistumaan yhteiseen Etyj-kokoukseen. Pakotepolitiikassa Euroopan on silti pakko pitää yhtenäistä linjaa, jos halutaan pakotteiden olevan uskottavia ja tehokkaita.

– Nyt toivomme, että kansainvälinen painostus ja pakotteet Venäjää kohtaan alkaisivat tuottaa tulosta. Pakotteet edellyttävät pitkäkestoisuutta ja johdonmukaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja