Presidentti Niinistö: Kiina on osoittanut merkittävää johtajuutta ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä

Suomi ja Kiina tiivistävät yhteistyötään 2:23

Kiinan ja Suomen väliset suhteet ovat erinomaiset ja syvät, presidentti Sauli Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa. Niinistön mukaan suhteet tiivistyvät entisestään hyväksytyn yhteistyöjulistuksen jälkeen. Niinistö sanoi lisäksi, että Suomi pitää kiinni yhden Kiinan politiikasta. 

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi arvostavansa Suomen tukea. 

Niinistö sanoi, että Kiina ja Suomi ovat tehneet paljon yhteistyötä yhteiskunnallisiin asioihin liittyvissä kysymyksissä. 

– Julistuksessa korostamme oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien edistämistä. Lisäämme käytännön yhteistyötä oikeudellisella sektorilla, Niinistö sanoi. 

Myös kahdenvälisiä investointeja aiotaan edistää. Kiina ja Suomi tekevät jo nyt paljon yhteistyötä ympäristöasioissa, etenkin ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä. 

– Siinä Kiina on osoittanut merkittävää johtajuutta. 

Kiinan presidentti saapui Helsinkiin puolisonsa rouva Peng Liyuanin kanssa. Xi ja Niinistö keskustelivat Suomen ja Kiinan välisistä suhteista sekä ajankohtaisista kansainvälisistä asioista. Keskustelut jatkuvat tänään. 

Valtiovierailun yhteydessä allekirjoitettiin myös lukuisia yhteistyöasiakirjoja. Presidentinlinnassa allekirjoitettiin presidenttien läsnä ollessa yhteistyöasiakirjat pandojen suojeluyhteistyöstä, oikeusalan yhteistyön jatkamisesta sekä innovatiivisen liiketoimintayhteistyön tiivistämisestä Suomen työ- ja elinkeinoministeriön ja Kiinan kauppaministeriön välillä. 

Myöhemmin iltapäivällä Xi tapaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja puhemies Maria Lohelan (ps.). 

Suomesta Xi jatkaa matkaansa suoraan Yhdysvaltoihin Floridaan tapaamaan presidentti Donald Trumpia

Lue myös:

    Uusimmat