Presidentinvaaleissa romahtaneet SDP ja keskusta uskovat: Puolueuskollisuus ei ole murenemassa

SDP ja keskusta: Puolueuskollisuus ei ole murenemassa 2:02

SDP:n ja keskustan puoluesihteereiden mukaan suurten puolueiden heikko kannatus ei kerro puolueuskollisuuden murenemisesta.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm uskoo, että seuraavissa gallupeissa nähdään samanlaisia tuloksia kuin aiemminkin.

– Ihmiset kannattavat puolueita, ja puolueella on iso rooli myös kampanjan aikana. 

Samoilla linjoilla on keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.

– Puolue on kuitenkin luonteva asettamaan ehdokkaita. Ei puolueen kannata omaa aate- ja arvomaailmaansa hälventää. 

Katse jo tulevissa presidentinvaaleissa

Valitsijayhdistyksen kautta ehdokkaaksi tulleen Paavo Väyrysen leirissä uskotaan, että jatkossa yhä useampi ehdokas lähtee vaaleihin valitsijayhdistyksen ehdokkaana. 

– Kun tulee sähköinen kannattajakortti, se on helpommin toteutettavissa. Samalla ehdokkuuden kynnys tulee laskemaan ja se antaa enemmän mahdollisuuksia valitsijayhdistyksille, Paavo Väyrysen valitsijayhdistyksen kampanjapäällikkö Seppo Hauta-aho toteaa. 

MTV Uutisten vaaliasiantuntija, professori Kimmo Grönlundin mukaan näissä vaaleissa puolueuskollisuudella tai vasemmistooikeisto-ideologiallaei ollut merkitystä, vaan nyt äänestettiin istuva presidentti jatkokaudelle.

– Ainoa haastaja, joka olisi voinut Niinistöä uhata olisi ollut samalla tavalla valitsijayhdistyksen kautta laajemmin asetettu ehdokas. Esimerkiksi jollakin vasemmistovihreällä sitoutumattomalla ehdokkaalla olisi voinut olla mahdollisuuksia. 

Grönlund kuitenkin uskoo, että kuuden vuoden päästä olevissa seuraavissa presidentinvaaleissa painaa enemmän puolueiden vahva rooli.  

Lue myös:

    Uusimmat