Potkua chilillä – katso ihanan tuliset reseptit

Chili con carne on tulisten ruokien klassikko, mutta monipuolinen mauste sopii loistavasti myös jälkiruokiin. Chililajeja on noin 150 ja risteytyksiä yhtä paljon.

Yhteistä chileille on tulisuus, jonka aste vaihtelee miedommasta todella voimakkaan polttavaan. Polttavuus tulee kapsaisiinista.

Jos tulisuus käy henkeäsalpaavaksi, ei pidä missään tapauksessa juoda vettä, vaan syödä vaaleaa leipää, keitettyä riisiä tai muuta vastaavaa. Chilit sopivat mausteeksi sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Tumman suklaan ja chilin yhdistelmä on kokeilemisen arvoinen!

Endorfiinit ja aineenvaihdunta liikkeelle

Chili kiihdyttää aineenvaihduntaa ja saa endorfiinit liikkeelle. Chilissä on paljon A- ja C-vitamiinia ja se on myös voimakas antioksidantti. Chilillä kannattaa siis maustaa ruokaa usein. Siihen kehittyykin helposti addiktius.

Erityisesti voimakas chili saattaa lisätä energiankulutusta havaittavasti. Sen huomaa esimerkiksi hien kohoamisena otsalle tulista chiliruokaa syödessä. Elimistö kuitenkin tottuu myös mausteisiin, jos niitä käytetään jatkuvasti runsain mitoin, joten tulisen ruuan jatkuva nauttiminen ei pitkän päälle tehosta energiankulutusta.

Chilinen broileri-nuudelikeitto

Talvella maistuu tulinen keitto. Kokeile Aki Wahlmanin helppoa reseptiä.

1 rs (450 g) Pirkka broilerin fileesuikaleita (maustamaton)
1 tlk (400 ml) Pirkka kookosmaitoa
1/2-1 rkl Pirkka punaista currytahnaa
6 dl vettä
2 tl soijakastiketta
1/2 tl suolaa
1 Pirkka mieto punainen chilipalko
noin 2 rkl limetinmehua
1/4 pkt (à 250 g) Pirkka vehnänuudeleita
1 rs (100 g) Pirkka Luomu siitakesieniä
1/2 rkl öljyä
1 ps (200 g) maissia (pakaste)
ruohosipulia

Sekoita kookosmaito tarvittaessa lusikalla tasaiseksi. Kaada pinnoitettuun kattilaan noin 1 dl kookosmaitoa. Keitä sitä kokoon pari minuuttia ja sekoita joukkoon currytahna. Lisää broilerit kattilaan ja sekoittele niitä kuumassa kookos-curryseoksessa.

Kaada kattilaan loppu kookosmaito ja vesi. Mausta soijakastikkeella ja suolalla. Halkaise chilipalko, poista siemenet, leikkaa ohuiksi suikaleiksi ja lisää keittoon. Mausta limetinmehulla. Anna kiehua noin 3 minuuttia.

Taittele nuudelit keittoon. Keitä 4 minuuttia.

Puhdista ja paloittele siitakesienet tarvittaessa. Ruskista sienet kevyesti öljyssä pannulla. Lisää ne ja maissit keittoon. Kiehauta. Silppua keittoon runsaasti ruohosipulia.

Chili-katkarapu tagliatelle

Chili-katkarapu tagliatelle ihastuttaa mausteisuudellaan. Pasta on parhaimmillaan juuri oikean kypsyiseksi keitettynä ja se tarjoillaan tuoreella rucolalla koristeltuna.

200 g pappardelle tai tagliatelle tuorepastaa

100 g aurinkokuivattuja tomatteja
2 tl pinjansiemeniä
1 rkl raastettua parmesaanijuustoa
5 lehteä tuoretta basilikaa
1 pieni valkosipulinkynsi
vajaa 1 dl oliiviöljyä
200 g katkarapuja sulatettuna
1 tl hienonnettua vihreää chiliä
1 sipuli
10 pientä latva-artisokansydäntä
tuoretta rucolaa
mustapippuria

Soseuta aurinkokuivatut tomaatit, valkosipuli, pinjansiemenet, basilika ja parmesaani tahnaksi oliiviöljyn kera.

Keitä pasta ohjeen mukaan kypsäksi ja valuta hyvin. Laita pasta takaisin kattilaan ja lisää mukaan tomaattitahna. Sekoita hyvin.

Lämmitä pannu kuumaksi ja lisää siihen tilkka öljyä. Paista sipulia hetki ja lisää katkaravut sekä chili mukaan. Paista kovalla lämmöllä ja lisää lopuksi joukkoon myös latva-artisokat. Sekoita ja kaada pastan joukkoon.

Mausta pasta lopuksi mustapippurilla ja ripottele päälle runsaasti silputtua rucolaa.

Chili con carne jauhelihasta

Sami Garamin reseptillä tuot ruokapöytääsi tuulahduksen eksotiikkaa. Chili con carne sopii sekä arkipöytään että tarjottavaksi viikonlopulle.

400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
1 tlk ruskeita papuja suolaliemessä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
4 rkl chilimausteseosta
2 rkl paprikajauhetta
ripaus cayennepippuria
4 rkl lihafondia tai 1 lihaliemikuutio
3 tomattia
öljyä paistamiseen

Ruskista jauheliha ja mausta se leikatulla sipulilla, valkosipulilla, chilillä, paprikajauheella, cayennepippurilla ja lihafondilla tai -liemikuutiolla.

Leikkaa tomaatit hakkeeksi ja lisää ne lihan päälle. Lisää myös vettä niin, että jauhelihaliha peittyy.

Hauduta kymmenisen minuuttia ja lisää joukkoon valutetut pavut. Hauduta vielä muutama minuutti.

Tarjoa kastike keitetyn riisin ja tuoreen paprikan kanssa.

Appelsiini-chilisuklaakakku

– Chiliä kannattaa uskaltaa laittaa tähän kakkuun reilusti, koska kuorrutus ja appelsiinitäyte kyllä tasapainottavat tulisuutta makeudellaan. Isompi pettymys on, jos chilin kanssa nössöilee ja se ei lopulta maistu kakussa lainkaan, opastaa Eeva Kolu Voisilmäpeliä-blogissa.

200 g tummaa suklaata
200 g voita
3 valkuaista
3 keltuaista
2,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
1 prk (n. 350 g) appelsiinimarmeladia

Kuorrutus:
200 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
1 prk (150 g) ranskankermaa

Valmista pohja:

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai kattilassa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä hieman.

Sekoita kuivat aineet (jauhot, leivinjauhe ja chili) keskenään.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri yhdessä kulhossa, sen jälkeen vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (kokemuksen syvällä rintaäänellä: muista pestä vispilät tässä välissä :D)

Sekoita voi-suklaaseos ja sokeri-keltuaisseos. Lisää sen jälkeen kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Kääntele valkuaisvaahto varovaisesti joukkoon.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia. Testaa koostumus hammastikulla.

Kun kakkupohja on jäähtynyt, leikkaa se kahteen osaan. Laita väliin appelsiinimarmeladi, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Valmista kuorrutus:

Sulata suklaa ja kerma vesihauteessa tai miedolla lämmöllä kattilassa. Anna jäähtyä. Sekoita ranskankerma. Levitä kakun päälle ja reunoille ja siirrä kakku vielä hetkeksi viileään ennen tarjoilua, jotta kuorrutus asettuu.

Kokeile myös näitä:

Teksti: MTV3

Kuvat: Shutterstock, Lehtikuva, MTV3, Ruokakesko Oy ja Voisilmäpeliä

Lue myös:

    Uusimmat