Mainos

Potilaalle siirrettiin kuusi elintä Ruotsissa

Ruotsissa tehtiin eilen Pohjoismaiden tähän asti suurin elinsiirto. Göteborgissa sijaitsevassa Sahlgrenin yliopistosairaalassa siirrettiin potilaalle samanaikaisesti kuusi elintä. Ruotsalainen 40-vuotias nainen sai samanaikaisesti maksan, yhden munuaisen, haiman, mahalaukun, pohjukaissuolen ja ohutsuolen. Kello kahdeksan maissa eilisiltana Ruotsin aikaa päättynyt leikkaus sujui suunnitelmien mukaan.

- Potilas on yhä teho-osastolla, mutta voi meidän mielestämme hyvin. Tämä on mennyt yli odotusten, sanoi sairaalan elinsiirtotoiminnan päällikkö, professori Michael Olausson STT:lle.

Vie kuitenkin parisen viikkoa, ennen kuin voidaan sanoa, onnistuiko leikkaus. Elimet saatiin kaikki samalta luovuttajalta. Sairaala ei kerro, kuka luovuttaja oli. Olaussonin mukaan potilas kärsi suolistosairaudesta, jossa ravinnonsaanti on heikentynyt. Sairaus aiheutti vaurioita muun muassa maksaan ja munuaisiin.

Suomessa vain kahden elimen siirtoja

Olaussonin mukaan koko maailmassa on tehty vain pari näin suurta samanaikaista elinsiirtoa. Uutistoimisto TT:n mukaan Göteborgissa on tehty vuodesta 1998 lähtien seitsemän viiden elimen siirtoa ja näistä potilaista kolme on kuollut.

Suomessa ei ole tehty viiden elimen siirtoja, kertoo Kirurgisen sairaalan johtaja, professori Krister Höckerstedt .

- Maailmalla niitä tehtiin aikaisemmin etenkin syöpäpotilaille. Ne on kuitenkin syöpätapauksissa lopetettu, koska on todettu, ettei niistä ole hyötyä, Höckerstedt sanoi.

Sen sijaan kahden elimen, kuten maksan ja munuaisten tai sydämen ja keuhkojen yhteissiirtoja tehdään Höckerstedtin mukaan Suomessakin. Ne ovat kuitenkin harvinaisia.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja