Kommentti: Jesperi Kotkaniemi haukkui SM-liigan – olisiko kannattanut jättää patapaita pukematta?

NHL-hyökkääjä Jesperi Kotkaniemestä odotettiin profiilipelaajaa Porin Ässiin, mutta kausi on ollut iso pettymys. Kaiken lisäksi lahjakas ykköskierroksen varaus haukkui SM-liigan pelin lyttyyn. MTV Urheilun Marko Leppänen kertoo mielipiteensä siitä, kannattiko Kotkaniemen ylipäätään tulla SM-liigaan näin pian.

Lukon Robin Press suojaa kiekkoa omassa päädyssä, kun Ässien Jesperi Kotkaniemi tulee karvaamaan. Hän huitoo pitkällä mailallaan puolustajaa käsille ja ottaa lopulta kahden minuutin rangaistuksen estämisestä. 

Kotkaniemi tuli kovalla hypellä Ässiin, mutta tulos on ollut laiha. Hän on kerännyt seitsemässä ottelussa kolme syöttöpistettä, eikä hyökkääjä ole juurikaan erottunut kaukalossa NHL-taustasta huolimatta.

Lukko-ottelu oli täynnä heikkoja suorituksia: kesken jääneitä kamppailutilanteita, löysiä syöttöjä ja onnahtelevia pelinlukuja.

Kotiseuturakkaus on hieno arvo sinänsä, mutta ainakin nyt näyttää, ettei hän ole tuonut merkittävää pelillistä lisäarvoa Ässiin.

(Juttu jatkuu videon alla) 

Oli hämmentävää lukea Kotkaniemen Athletic-julkaisulle antamaa haastattelua, jossa hän arvosteli kovin sanoin SM-liigan peliä. Kotkaniemen mukaan SM-liigassa pelataan liian puolustusvoittoisesti, liian vähän fyysisesti ja vaan ”kellutaan”.

Riveiltä ja niiden välistä oli luettavissa nuoren miehen massiivinen turhautuminen, mutta SM-liigan peliä on silti tässä tilanteessa tarpeetonta syyttää.

SM-liigassa on nähty keskimäärin erinomaisen hyvätasoista jääkiekkoa tällä kaudella: fyysistä, vauhdikasta, aktiivista ja hyökkäävää. Sen totesi muun muassa MTV Urheilun haastattelussa kahden KHL-vuoden jälkeen Suomeen palannut Jukka Peltola, jonka mukaan SM-liigan taso on noussut huikeasti parinkin vuoden aikana.

Ja vaikka SM-liigan peli olisi laadultaan sama kuin Unkarin kakkossarjassa, se ei poista mahdollisuutta esimerkiksi terävään luisteluun, hallittuun kiekonpitoon, oivaltaviin ratkaisuihin ja kylmään tuloksentekoon ylivoimalla.

***

Oliko Kotkaniemen liittyminen Ässiin ylipäätään järkevää? Oliko se ajateltu loppuun asti vai menty fiilispohjalta, ”olisi kiva vetää patapaita päälle” -tunteen siivittämänä?

Montreal Canadiensin hyökkääjä pelasi viimeisen NHL-ottelunsa 21. elokuuta, kun työvaihde oli ollut päällä 14 kuukautta. Kahden kuukauden kuluttua hän aloitti SM-liigakautensa.

Jos pitää ”kolmen viikon huili ja kolmen kuukauden kesätreeni” -kaavaa optimaalisena, Kotkaniemi aloitti pelihommat aivan liian aikaisin.

SM-liigarupeaman jälkeen edessä on kenties 60 ottelun tiivistahtinen NHL:n runkosarja, ja on hyvin mahdollista, että Montreal Canadiens etenee pudotuspeleihin.

Puheet liian pitkästä pelitauosta ovat turhia: ammattilainen saa hermotukset kuntoon ja rytmistä kiinni parissa viikossa.

Nyt tilanne voi olla se, että Montrealiin lähtee fyysisesti ja henkisesti hakattu pelimies, jolla on iso työ päästä edes entiselle tasolleen. Kotkaniemi pääsi juuri hyvin kiinni pudotuspeleissä ja viimeisteli neljä maalia.

Järkyttävän kova jakso ei tee lopullista tuhoa, ja lahjakas Kotkaniemi tekee vielä kelvollisen NHL-uran. Hän on vasta 20-vuotias ja tulee maksamaan vielä monet oppirahat.

Tässä oli yksi.

Lue myös:

    Uusimmat