Pörssianalyytikon mukaan tajuamme vasta myöhemmin, kuinka vakavasti korona ravisteli maailman markkinoita ja talousjärjestelmää: "Kävimme yllättävän lähellä kuilun reunaa"

8:12
Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilen koronan vaikutuksesta liiketoimintaan: "Pörssin pysähdys on ollut brutaalia"

Niin kotimaassa kuin kansainvälisesti pörssit ovat olleet tuuliajolla koronapandemian aikana. Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin perjantaina siitä, ovatko markkinat todella palaamassa, vai onko kyse jostain muusta. 

Konsulttiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilénin mukaan tämän kevään markkinapysähdys oli poikkeuksellisen voimakas ja brutaali.

– Sen takia niitä lyhyen tähtäimen voittajia, ketkä olisivat oikeasti hyötyneet liiketoiminnallisesti, on todella, todella vähän, Vilén sanoo.

Maailman taloudella ei tällä hetkellä mene hyvin, mutta Vilénin mukaan lama on onnistuttu välttämään. Tällä hetkellä olennaista on se, miten nopeasti tästä toivutaan.

– Keskeinen kysymys on se, millä kulmakertoimella lähdemme tästä nousemaan.

Vilén toivoo, että pahin syöksy on ohi ja lama olisi vältetty. Hän itse uskoo, että talous alkaa elpymään hitaasti, mutta tasaisesti.

Vilénin mukaan vasta jälkikäteen tullaan ymmärtämään, miten nykyistä talousjärjestelmää koeteltiin tänä keväänä. Vilénin mukaan huoli oli koko nykyisen rahajärjestelmän kaatumisesta.

– Kävimme yllättävän lähellä kuilun reunaa.

Vilénin mukaan tämä kuitenkin vältettiin keskuspankkien vakauttamisella ja viruksen onnistuneella torjumisella. Lisäksi valtiot ovat tehneet ennennäkemätöntä elvytystä.

– Kuvittelimme, että finanssikriisissä elvytettiin paljon, mutta se oli vasta piirinmestaruus tähän verrattuna. Nämä ovat olympialaiset, Vilén summaa.

Kuka joutuu maksajaksi koronan aiheuttamasta taantumasta? Katso Vilénin haastattelu maailman pörssien tilanteesta kokonaisuudessaan jutun alussa olevalta videolta!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja