Poropeukalon ABC: Pese pyykki puhteeksi!

Koti-osion Poropeukalon ABC -sarjassa neuvotaan arjen tavallisimpia töitä uusavuttomimpien tarpeeseen. Jos siis vesikin palaa pohjaan ja viherkasvisi kuolevat kerta toisen jälkeen saat vinkit siihen Koti-osiosta. Tällä kertaa sukellamme pyykkokorin uumeniin.

Pyykin peseminen ei ole vaikeaa. Näiden ohjeiden avulla vaatteesi eivät enää koskaan tule koneesta vääränmuotoisina, -kokoisina tai oudon värisinä!

No niin, pesun aika!

Lajittele pyykit värien ja pesulämpötilan mukaan. Noudata vaatteiden pesulämpötiloja, sillä väärä lämpötila voi kutistaa tai päästää vaatteesta väriä.

Jos joku vaate on hyvin likainen pese se erillään, tai liota se etukäteen.

Ennen pesua vaatteiden taskut tulee tyhjentää, jotta koneeseen ei päädy mitään ylimääräistä. Sulje vetoketjut, mutta avaa napit. Käännä printtejä tai koristeluja sisältävät ja voimakkaan väriset vaatteet väärin päin.

Rintaliivit kaarituellisia lukuunottamatta, sukat ja sukkahousut voi laittaa pesupussiin tai sen puutteessa tyynyliinan sisään.

Aloita pesu vasta, kun kone on täysi: puolikkaan koneen pyörittely on veden ja energian hukkaamista. Kotikone on täysi, kun pyykkien päälle koneen yläosaan jää kämmenen tai nyrkin mentävä tila.

Suomessa pesuvesi on yleensä pehmeää, ja tämä tulee ottaa huomioon pesuainetta annosteltaessa. Liika aine heikentää pesutulosta, jää vaatteisiin ja voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Kun kone on lastattu, jätä se jurnuttamaan, ja nauti kesästä!

Jaaha, kone valmistui: mitäs nyt?

Kun ohjelma päättyy, on aika ihailla työn tuloksia ja ripustaa ne kuivumaan! Jos aiot kuivata vaatteet kuivausrummussa, älä tee pyykistä rutikuivaa: kosteahkot vaatteet oikenevat helpommin. Puhdista kuivausrummun nukkasihti joka käytön jälkeen. Muista myös tyhjentää mahdollinen vesisäiliö. Villaa tai pellavaa ei saa laittaa kuivausrumpuun, ja trikookin voi kutistua.

Kun pyykki on otettu koneesta, oikaise vaatteet ja ripusta ne kuivumaan. Raskaat vaatteet, esimerkiksi villapaidat, voi kuivattaa tasossa. Kuivauskaapissa pyykki kuivaa muutamassa tunnissa, mutta energiaa kuluukin sitten koko rahalla.

Narulla kuivattaminen on energiaa ja luontoa säästävä vaihtoehto, mutta Suomen sateinen kesä voi olla narukuivauksen toimivuudesta eri mieltä. Ota kaikki ilo irti kesäpäivän auringosta, ja kuivata pyykkisi ulkosalla!

Nyt on valmista, vai?

Kun vaatteet ovat kuivumassa, anna hetki aikaa pesukoneelle: pyyhkäise tiivisteistä mahdolliset ryönät rätillä.

Puhdista toisinaan myös pesu- ja huuhteluainelokero, nukkasihti, poistopumpun siivet sekä vesiliitännän tulovesisihti. Puhdas pyykki syntyy puhtaassa koneessa!

MTV3/Maria Aarnio

Lähteet:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja