Poro jolkutteli Lapin lennoston tukikohtaan, kun kahvia hakeneen vahdin silmä vältti – ammuttiin viikon karkumatkan päätteeksi

Lapin käräjäoikeudessa puitiin tapausta, jossa poro oli tunkeutunut Lapin lennoston aidattuun tukikohtaan Rovaniemellä. Poro ammuttiin, ja paliskunta vaati siitä korvausta. Oikeutta käytiin siitä, kuka oli toiminut asiassa oikein ja kuuluuko paliskunnalle maksaa korvauksia.

Poron luikahtaminen tukikohtaan tapahtui lokakuussa 2018. Poro oli tullut alueelle ajoneuvoportista siitä luvallisesti ajaneen ajoneuvon perässä.

– Porttia vartioiva henkilö oli ollut juuri hakemassa kahvia ja palatessaan kahvikuppi kädessään vartiopaikalleen havainnut ajoneuvon perässä alueelle tulossa olevan poron, muttei ollut ehtinyt sulkea porttia estääkseen poron pääsyn alueelle, tuomiossa kuvaillaan.

Tilannetta hankaloitti entisestään se, että tukikohdassa oli käynnissä Naton kansainvälinen Trident Juncture 18 -lentotoimintaharjoitus.

Asiasta oli ilmoitettu paliskunnalle, jonka edustaja oli jo samana päivänä etsimässä poroa. Etsintäkerroista huolimatta poroa ei saatu kiinni.

Lennosto päätti lopettaa poron ampumalla 7. marraskuuta, koska poro aiheutti vaaraa lento- ja muulle liikenteelle. Poro ehti olla tukikohdan alueella siis viikon.

Paliskunnan kanne hylättiin

Oikeutta käytiin siitä, oliko paliskunnalle annettu riittävät mahdollisuudet hakea poro takaisin, oliko paliskunta toiminut asiassa itse asianmukaisesti ja oliko sillä oikeutta saada korvausta porosta ja kuluista.

Oikeus katsoi, että edullisempaa tai tehokkaampaa keinoa poron poistamiseksi ei ole noissa olosuhteissa näytetty olleen. 

Paliskunnan kanne hylättiin ja se määrättiin maksamaan valtion oikeudenkäyntikulut.

Korjattu kaksi kirjoitusvirhettä 1. kappaleestya 6.4. kello 16.26.

Lue myös:

    Uusimmat