Mainos

Pori Jazzissa ei murehdita supertähtien perään

17:53

60-luvulla teinipoikana Gimme some lovin -hitin loihtinut Steve Winwood ulvottaa hammondiaan Kirjurin Areenalla.

7 000-päinen yleisö lepäilee nurmella, etujoukoissa tanssitaan hillitysti. Tunnelma on kuin lounge-osastolla. Winwoodia ennen ovat esiintyneet Bonnie Raitt ja Robert Cray. Kaikkia yhdistää juureva blues - ja ikääntyminen.

Pori Jazzin uudet pomot, niin toimitusjohtaja kuin taiteellinen johtaja ovat remmissä ensimmäistä kesää - ja etenevät rauhallisesti. Molemmilla on kokemusta Jazzin organisaatiosta.

– Tietysti se on meille täällä haaste, että niin jatsin kuin muunkin rytmimusiikin puolella isommat tähdet ovat jo aika ikääntyneitä. Nuoresta polvesta ei ole kovin helppoa löytää tänne poimittavia nimiä - mutta siitä pidän huolta, että festivaali säilyy rytmimusiikin runsaudensarvena, pohtii keväällä taiteellisena johtaja aloittanut Mikkomatti Aro.

Supertähdet ovat kalliita - siis riski

Pori Jazzin ohjelmaprofiilista käydään ikuista keskustelua: mitä taiteellinen johto haluaa, mitä yleisö haluaa. Satakunnan Kansan tänään julkaisemassa kyselyssä yleisön ykköstoive on Adele. MTV:n nopeassa jazz-gallupissa aiemmin SuomiAreena-viikolla Matti Vanhanen vastasi, ettei ehdi kuunnella jatsia lainkaan, vaan "autossakin soi Adele". Siis yleisölle Adele ei ole jatsia, mutta Poriin hänet haluttaisiin.

Festivaalin johto on nykyisin hyvinkin varovainen megatähtien kanssa. Keikkahinnat nousevat pilviin ja taloudellinen riski sen myötä.

– Me saamme kattavan ja laadukkaan ohjelmiston kokoon ilman suuren yleisön tähtiäkin. Kun ei ole kalliita esiintyjiä, ei ole paineita saada tänne valtavia yleisömääriäkään, miettii ensimmäistä kesää Pori Jazzia johtava toimitusjohtaja Juha Miikkulainen.

Kirjurinluodolle lisää lavoja?

Miikkulainen näkee mahdollisena, että Kirjurinluodolle rakennettaisiin jokunen uusi lava, jolloin esiintyviä voisi olla enemmänkin. Harkinnassa on niin ikään MTV:n SuomiAreenan tapahtumien järjestäminen myös Kirjurilla, eli Jazzin ja SuomiAreenan yhteistyön tiivistäminen.

Nykyään laajalla Kirjurilla on vain yksi jättimäinen lava. Tuolle pääareenalle nousevat viikonloppuna muun muassa Bobby Womack, Earth, Wind & Fire, Vesa-Matti Loiri ja puhtaan jazzin huippuna trumpetisti Dave Douglas. Neljäskymmeneskahdeksas Pori Jazz päättyy ensi sunnuntaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.