Onko tässä Suomen kovin Pori Jazz -konkari? 53-vuotias Kari suuntaa Jazzeille 54. kerran: "Satoi tai paistoi, sinne mennään"

Kari Karonen on vieraillut elämänsä aikana joka ikisillä Pori Jazz -festivaaleilla. 

Pori vilkastui tällä heinäkuun puolivälissä, kun kaupungin kadut valtasi valtakunnallisen keskustelun suurtapahtuma SuomiAreena. Lisäksi kaupunki on viikon ajan myös musiikin suurkehto, kun Kirjurinluodossa vietetään perinteikkäästi Pori Jazz -festivaaleja. 

Pori Jazzeja on vietetty joka kesä vuodesta 1966 lähtien. Tapahtuma vetää puoleensa todellisia konkareita, jotka ovat saapuneet nauttimaan suomalaisesta kesästä ja musiikista vuosi toisensa jälkeen. 

Yksi heistä on porilainen Kari Karonen, jota voidaan todella kutsua melkoiseksi Pori Jazz -konkariksi: mies on vieraillut festivaaleilla elämänsä aikana joka ikinen kesä. Vuoden 1965 marraskuussa syntynyt Karonen on siis kasvanut samassa tahdissa Pori Jazzien kanssa. 

– Vuonna 1966 kun Jazzit olivat ensimmäistä kertaa täällä, niin hotelli Otavassa oli jamit. Äitini oli yksinhuoltaja ja siihen maailman aikaanhan ei ollut juurikaan hoitopaikkoja, joten hän otti minut mukaan. 

Karosen äiti työskenteli tarjoilijana ja lapset tulivat usein töihin mukaan. Vaikka Karonen oli tuolloin hyvin nuori, hän kertoo edelleen muistavansa asioita noilta ajoilta. 

– Minulla oli oma kaukalo missä nukuin. Muistan ne metalliset kierreportaat, muistan sen tunnelman. Muistan vahvasti sen jammailun, kuinka se kuului hyvin sinne hotellin alakertaan. 

Ollessaan ala-asteikäinen Karonen taas tapasi kerätä pulloja ystäviensä kanssa tapahtuman yhteydessä. Kun murrosikä puolestaan koitti Karonen ui salaa ystäviensä kanssa jokea pitkin konsertteihin. 

Parasta hyvässä seurassa

Karonen kertoo ettei tunne itse ketään muuta, joka olisi vieraillut yhtä ahkerasti Pori Jazzeilla. Tapahtuma on ollut Karoselle aina ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma, vaikka hän itse suuri musiikin ystävä onkin. 

– Nuorenakin kun lähti pois täältä, niin tiesi, että näkee aina kavereita siellä. Se oli ihan semmoinen tapaamispaikka samalla. Lisäksi aikanaan kun oli yrittäjänä, niin oli todella työllistetty Jazzien jälkeen. Se oli semmoista verkostoitumista samalla. 

Jazz-konkarin mukaan koskaan ei ole ollut edes lähellä, että festivaali olisi jäänyt häneltä väliin. 

– Aina tänne on tultu. Ei ole mitään työasioita tai mitään, mikä sattuisi päällekäin. Satoi tai paistoi, sinne mennään. 

Ikimuistoiset kesät eivät unohdu

Kaikista ikimuistoisimpia Jazz-kesiä ovat Karosen mukaan olleet sellaiset, jotka on saanut jakaa hyvien ystävien kanssa. Myös mieleenpainuvia esityksiä on ollut useita. 

– Vuonna 1984 Urban Sax sekoitti Porin kaupungin ja kirkkokin vallattiin savun ja kaoottisella äänimaailmalla. The Harper Brothers taas vuonna 1989 esiintyi Lokki-lavalla ja veljeksistä rumpali Winard Harper kolisteli enemmän rummun rakenteisiin kuin kalvoille ja oli aivan vimman vallassa. Se jätti lähtemättömän vaikutuksen, Karonen muistelee. 

Tälläkin kertaa Karonen on suuntaamassa Pori Jazzeille hyvien ystäviensä kanssa, jotka jakavat rakkauden lämminhenkiseen sekä avoimeen tapahtumaan. Tänä vuonna seuraan liittyy myös ensimmäistä kertaa Karosen teini-ikäinen poika, jonka kiinnostus musiikkia kohtaan on alkanut toden teolla nostaa päätään. 

– Nyt hän on alkanut itse soittaa ja häntä kiinnostaa erityisesti nähdä Agents-yhtyeen kitaristi Esa Pullianen, niin hänet on kiva ottaa mukaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja