Polvileikkauksessa käynyt Wilma Murto viikkojen sairauslomalle – "Saman tien tuli kauhea itku"

Wilma Murto otti ilolla vastaan olympialaisten siirtymisen – saa lisää valmistautumisaikaa 12:44
Wilma Murto vieraili MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa kesäkuussa.

Polvileikkauksessa käynyt seiväshyppääjä Wilma Murto joutuu viikkojen sairauslomalle. Murron leikannut ortopedi Ilkka Räsänen arvioi, että Murto voi palata täysipainotteiseen harjoitteluun muutaman viikon kuluttua.

Wilma Murto loukkasi polvensa juhannuksena Somerolla hypätyssä kilpailussa. Alkuun Murto arveli, että polvessa ollut kipu on ohi menevää, mutta hakeutui kuitenkin Räsäsen vastaanotolle.

Magneettikuvat ja lopulta keskiviikkona tehty tähystysleikkaus osoittivat Murron oikean jalan polvessa sisemmän nivelkierukan repeymän. Räsänen teki leikauksessa kierukkaan osapoiston.

Räsänen arvioi Murron voivan palata täysipainoiseen harjoitteluun kolmen–neljän viikon kuluttua. Räsänen kuitenkin korostaa, että toipuminen on aina yksilökohtaista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Ihan hyvä fiilis"

Leikkauksen jälkeen median eteen käveli kyynärsauvojen tukemana hyväntuulinen seiväshyppääjä. Murto kuvaili mielialaansa hyväksi.

– Tämä oli ensimmäinen leikkaus, mitä minulle on koskaan tehty. Ei se ole sitä, mitä toivoin kaudelta, mutta jos leikkaus piti tehdä, niin siinä mielessä hyvä kokemus. Niin hyvä fiilis kuin leikkauspäivänä voi olla.

Räsänen kertoo Murron tilanteen olevan siinä mielessä hyvä, ettei kierukkaa tarvinnut kiinnittää ompelemalla. Näin toipuminenkin on nopeampaa.

Murto kuvaili medialle tilannetta, kun hän nukutuksesta herättyään kuuli Räsäsen hyvät uutiset.

– Saman tien tuli kauhea itku, että jee, ei tarvitse kauhean kauaa kuntoutella.

"Tuli aika shokkina"

Murto ei osannut kertoa tarkkaa hetkeä, missä loukkaantuminen tapahtui. Kipu alkoi yltyä Someron kilpailun jälkeen.

Murto hyppäsi Somerolla kauden toistaiseksi parhaan tuloksensa 460 ja teki varteenotettavia yrityksiä myös Suomen ennätyskorkeudesta 472.

Hyvin menneen alkukauden jälkeen leikkaushoitoa vaatinut vamma oli henkisesti raskas paikka.


– En odottanut, että olisi tollaista löydöstä. Tuli aika shokkina.

Uudet suunnitelmat kauden ja uran jatkumiseksi punottiin kuitenkin pian, mikä oli henkisesti tärkeää.

– Se helpottaa urheilijan mieltä, kun on jonkin näköinen suunnitelma. Mieli kääntyi valoisaksi aika nopeasti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Alkukesä tuo uskoa

Murto hyppäsi voimassa olevan Suomen ennätyksen 471 jo vuoden 2016 tammikuussa hallikilpailussa Saksassa. Viime vuodet ovat kuitenkin olleet vaikeampia, joten alkukesän hyvä vire on tuntunut hyvältä.

Murto ammentaa hyvästä vireestään myös positiivista mieltä ja uskoa tulevaan leikkauksen jälkeen.

– Tietää, että on hyvässä kunnossaa. Ei se hyvä kunto mihinkään mene. Tämä on pieni kuoippa siinä tiessä ennen kuin ennätyksiä pääsee rikkomaan. Ei se tehty duuni ja hyvä kunto mene hukkaan.

Paluuta hyppypaikoille Murto ei kuitenkaan aio kiirehtiä. Kaikki tehdään nyt polven kunto edellä. Loppukaudelle Murrolla on vain yksi tavoite: päästä hyppäämään.

– Tänään kävimme fysioterapeutin kanssa läpi sitä, että ei katsota kalenterista sitä suunnitelmaa. Täytyy kuunnella polvea ja tehdä kuntoutuksen jokainen vaihe huolella. En pysty sanomaan tarkempaa aikataulua. Sitten hypätään, kun polvi on valmis. Sitä ei pysty ennalta sanomaan.

Murto sanoi Someron kisan jälkeen olevansa pettynyt, jos Suomen ennätyskorkeus ei ylity tänä kesänä. Kovista tavoitteistaan hän ei ole luopunut.

– Tavoitteet olivat tosi korkealla ja ovathan ne korkealla edelleen. Aikajana vain muuttui. Katsotaan, onko se tänä kesänä vai hallissa. Onneksi ikää ei ole kuin 22, niin joskus sitten.


Lue myös:

    Uusimmat