Mainos

Poltto, kaasutus, kompostointi - hevosenlannalle monia käyttömahdollisuuksia

Sipilän hallitusohjelman kirjaus hevosenlannan energiakäytön sallimisesta on vielä valmistelussa. Fortum on aloittanut lannan polttamisen Järvenpään voimalassa koeluvan turvin.

– Asiaa selvitellään ja valmistellaan. Ensi vuoden puolella on tarkoitus perustaa iso hevosenlantahanke, joka on kiertotalouden kärkihankkeen yksi toimenpide. Asiaa selvitellään ja valmistellaan. Tammikuussa Säätytalolla järjestetään seminaari, johon kutsutaan kaikkia alan toimijat, kertoo hankekoordinaattori Tarja Haaranen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Haarasen mielestä hevosenlannan hyödyntämiseen tarvitaan useita eri tapoja.

– Tarvitaan polttoa, biokaasutusta ja kompostointia. Poltto ei ole siinä mielessä hyvä, että siinä menetetään typpi. Biokaasutuksessa lannan ravinteet säilyvät paremmin.

Usean tilan yhteishankkeita tarvitaan

Haaranen ei usko, että lannan energiakäyttö olisi jokaisella tilalla mahdollista, vaikka laskennallisesti kolmen hevosen lanta riittäisi yhden omakotitalon lämmittämiseen.

– Poltto tiloilla ei ole realismia. Biokaasutuskaan ei ole taloudellisesti järkevää tilamittakaavassa, usean tilan yhteistoimintana kyllä.

Ratkaisujen löytämisellä on kiire, koska vuodenvaihteesta alkaen kaatopaikoille ei saa enää viedä lantaa.

Lanta kiinnostaa myös Vapoa

Turvetuottaja Vapo on myös kiinnostunut hevosenlannan hyödyntämisestä.

– Hevosenlanta on monipuolinen raaka-aine sekä energia- että ravinnemielessä. Meillä on koepolttohakemukset Saloon ja Forssaan, mutta emme näe lantaa vain polttoaineena. Se on myös hyvä lannoite. Tutkimme eri mahdollisuuksia, kertoo Vapon kehityspäällikkö Niko Nevalainen.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.