Pöllöraati: Keskustan vastahanka kehysriihessä on show'ta – "Haluavat näyttää, että punavihreät puolueet eivät heitä komentele"

8:06

Hallituksen kehysriihi saataneen tänään päätökseen, arvioidaan Pöllöraadissa. Neuvotteluita on raatilaisten mukaan hidastanut keskustan näyttämisenhalu.

Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari arvioi, että hallituspuolueet olivat tulleet neuvotteluihin erilaisista lähtöoletuksista. Keskusta oli hänen tulkintansa mukaan saapunut eräänlaisiin uusiin hallitusneuvotteluihin, joissa kaikki palikat laitetaan tarvittaessa uusiksi.

Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen esimies Juha Ristamäki oli samoilla linjoilla. Hänestä keskustan asenne näyttäytyy sellaisena, että mistään ei neuvotella. Hän pohti motiiviksi käydä "kansallinen show". Raatilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että lähestyvät kuntavaalit ja keskustan kannatus ovat toiminnan taustalla.

– He haluavat näyttää, että punavihreät puolueet eivät heitä komentele. He ovat halunneet ottaa loppuvaalikautta kohden pikkuisen enemmän niskalenkkiä, jotta he eivät joudu koko ajan olemaan puolustuskannalla kaikissa asioissa, Ristamäki arvioi.

Maalasiko keskusta itsensä nurkkaan?

Erityistä vääntöä neuvotteluissa ovat aiheuttaneet valtiontalous ja erityisesti toimet työllisyyden lisäämiseksi. Keskustalla on asiassa muita puolueita jyrkempiä vaatimuksia.

– Tuntuu, että keskustalle mikään työllisyystoimenpide ei ole kunnon toimi, jos se ei satu ihan pirusti, Junkkari kärjistää.

Ristamäki ihmettelee keskustan linjaa, sillä hänen mukaansa keskusta ei mitä todennäköisimmin tule saamaan vaatimiaan toimia.

– Kyllä he itsensä aika nurkkaan maalasivat talous- ja työllisyyskysymyksissä.

Ristamäki arvioi kuitenkin, että vääntöön saadaan päätös tänään.

– Eiköhän tänään valkoinen savu nouse, hän toteaa.

10:08
Pöllöraadissa käytiin myös läpi sitä, kenen viaksi voidaan laittaa Kemin Veitsiluodon paperitehtaan sulkeminen. Myös tulevaa vappua koronarajoituksineen pohdittiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja