Mainos

Politiikkaraati Toivakka-kohusta: Astui Harakan asettamaan miinaan

Huomenta Suomessa vierailleet uutistoimitusten esimiehet arvioivat, miksi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) joutui myrskyn silmään tällä viikolla.

MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala arvioi Toivakan astuneen suoraan kansanedustaja Timo Harakan (sd.) asettamaan miinaan.

– Tässä ei ollut mitään uutta. Hän olisi voinut vain sanoa, että näin oli. Pitää nyt todeta, että mitään rikollista ei ole tapahtunut. Tässä on tapahtunut vain viime tiistaina poliittinen pöljyys ja siitä on alkanut kohu.

Myös Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen kummastelee Toivakan toimia.

– Se, että sanoo eduskunnassa jonkun valehtelevan, on mielestäni ihan passelia. Jos kerran joku valehtelee niin fine. Sitten jos ei valehtele, niin ei kannata mennä nimittelemään. Mutta ei hän [ministeri Toivakka] poliittisen taitavuutensa ansiosta tähän ansaan astunut, Ruokanen arvioi.

Toivakka syytti Harakkaa valehtelusta tiistaina eduskunnassa, kun Harakka sanoi Toivakan olleen perustamassa Belgiaan kiinteistösijoitusyhtiötä. Toivakka sanoi, ettei ole ollut perustamassa mitään kiinteistöyhtiötä.

Hän kuitenkin myönsi eilen Huomenta Suomessa olevansa juridisesti vastuussa perustamispäätöksestä, koska hän oli tuolloin yhtiön perustaneen perheyhtiön hallituksen jäsen. Toivakka pahoitteli, jos asiasta on syntynyt tunne harhaanjohtamisesta.

16:52

Ruokanen ihmettelee, että miten ministerille voi tulla yllätyksenä se, että yrityksen hallituksen jäsenellä on juridinen vastuu yrityksessä tehtävistä päätöksistä.

– Jos nyt on niin, kuten perheyrityksissä usein on tapana, että sinne hallitukseen vain merkitään toinen ihminen, niin tässä olisi ollut hänellä ministeriaikaa jo jonkun aikaa selvittää se, että mikä oli hänen vastuunsa ja mikä on hänen roolinsa. Se ei ole nimellinen vastuu eikä se ole muodollinen vastuu vaan se on juridinen vastuu. Hän on ollut hallituksen jäsen. Olisi nyt rehellisesti sanonut, että nyt tuli hölmöiltyä, Ruokanen kommentoi.

Kauppalehden vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi ihmettelee, että miten suhteellisen kokenut poliitikko voi ajautua tällaiseen tilanteeseen.

– Eihän tässä asiassa ole mitään uutta, vaan se on jo viime syksynä uutisoitu. Miksi hän ei ole tehnyt sillä tavalla kotiläksyjä, että jos tällaisia pirullisia kysymyksiä Harakka eduskunnassa tai muualla esittää vaan vastaisi niihin reilusti eikä selittelisi, Ahosniemi kysyy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.