Mainos

Poliisitarkastaja kehottaa suomalaisia valppauteen: "Euroopassa väkivallan kierre"

2:36

Myös suomalaisten tulee olla valppaana matkustaessaan ulkomailla, sanoo MTV:n Kymmenen Uutisissa vieraillut poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta. Hän huomauttaa, että Euroopan suurkaupunkien turvallisuus on ollut menossa huonompaan suuntaan jo useamman vuoden ajan.

Kilpeläinen muistuttaa, että vaikka viimeaikaiset tapahtumat ovat yksittäiset tekijät, niilläkin on viestinsä.

– Nämä viimeaikaiset tapahtumat ovat tietysti yksittäisiä tekoja, mutta kuvastavat sitä, että tällä hetkellä Euroopassa on meneillään jonkinlainen väkivallan kierre ja eri motivaatiotekijöillä tehdään tämän kaltaisia tekoja, hän sanoo MTV:n Kymmenen Uutisissa.

Kilpeläisen mukaan eri maiden kohdalla on eroja siinä, minkälainen terrorismin uhka on olemassa.

– Itse kuitenkin kehottaisin seuraamaan ulkoministeriön matkustustiedotteita ja olemaan valppaana, koska myös suomalainen voi joutua terrorismin tai muun väkivallanteon uhriksi ulkomailla.

Kilpeläisen mukaan myös Suomen viranomaiset seuraavat muuta Eurooppaa tarkkaan.

– Viimeaikaisten tapahtumien jälkeen ja oikeastaan jo useamman vuoden aikana arvioimme säännöllisesti omaa toimintaamme ja pyrimme oppimaan siitä, mitä maailmalla on tapahtunut ja sitä kautta kehittämään omaa toimintaamme. Varmasti tämmöinen tapahtuma aina voi tulla yllätyksenä huolimatta siitä, että siihen olisi ennakolta valmistauduttu ja varauduttu.

Kilpeläinen toivoo suomalaisilta ilmoituksia matalalla kynnyksellä.

– Turvallisuusviranomaiset eivät varmasti ikinä kykene yksin torjumaan tämän kaltaisia uhkia. Kyllä me kehotamme kansalaisia ilmoittamaan hyvin matalalla kynnyksellä poliisille tai muulle viranomaiselle, jos huolta aiheuttava henkilö on lähipiirissä tai tiedossa.

Myös tänä kesänä saa Kilpeläisen mukaan juhlia rauhassa kesän tapahtumissa.

– Suomessa on erittäin pitkä perinne erilaisten tapahtumien järjestämisessä ja poliisi yhdessä tapahtumanjärjestäjien kanssa aina turvallisuussuunnitelman, joka perustuu sillä hetkellä käytettävissä oleviin tietoihin ja uhkiin. Sen mukaan mitoitetaan turvallisuustoimenpiteet. Välttämättä yksittäisten tapahtumien johdosta ei tehdä mitään erityisiä järjestelyitä tulevissa tapahtumissa.

Eikä tänä kesänä siis olla tiukempia kuin viime kesänä?

– Jos siihen ei ole aihetta, ei olla.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.