Poliisipäällikkö Rikospaikassa: Uusi alastonkiristys leviää verkossa

Rikospaikka: Poliisi kertoo, miksi alastonkuvakiristykset yleistyvät 1:39
Rikospaikka: Poliisi kertoo, miksi alastonkuvakiristykset yleistyvät

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen päällikön Ilkka Koskimäen mukaan Itä-Uudenmaan poliisin toimintakyky on edelleen erittäin hyvä, vaikka kesällä uutisoitiin resurssipulasta kärsivän poliisilaitoksen vakavasta kriisistä. Tutkijoiden pöydällä on lähes 18 000 avointa rikosjuttua.

Kriisi on väärä sanavalinta. Pystymme hoitamaan minkä tahansa asian. Kyse on lähinnä ankarasta priorisoinnista eli siitä, mihin juttuihin keskitymme.

Henkilökuntamme on tietysti ollut kovilla, mutta nyt olemme toiveikkaita. Olemme saamassa noin 30 uutta poliisia ensi vuodeksi. Se on merkittävä määrä, Koskimäki sanoo illan Rikospaikan haastattelussa.

Vielä muutama vuosi sitten Itä-Uudellamaalla oli peräti 25 000 avointa rikosjuttua. Nyt avoimia juttuja on siis noin 7 000 vähemmän.

Vaikka uusia juttuja on viime vuosina tullut sisään jopa yli 60 000 per vuosi, olemme siitä huolimatta pystyneet vähentämään taakkaa eli kyenneet tietyllä tavalla ihmetekoihin, Koskimäki sanoo.

Miehiä kiristetään alastonkuvilla

Poliisipäällikkö kertoo Rikospaikan haastattelussa myös verkkorikollisuuteen liittyvästä ilmiöstä, jossa uhreilta, yleensä miehiltä, on kiristetty rahaa alastonkuvilla. Alastonkuvakiristysten määrä on Koskimäen mukaan lisääntynyt ja osa uhreista on myös maksanut kiristäjälle tai kiristäjille.

Tavalla tai toisella saadaan jonkun henkilön alastonkuva haltuun. Yleensä se tapahtuu niin, että luodaan keinotekoinen tai muu suhde, jossa mies uskoo, että hänellä on oikeasti yhteys kyseiseen henkilöön. Asianomistajana oleva mies saa sitten eri tahoilta kiristysviestejä, joissa vaaditaan rahaa sillä uhalla, että muuten nämä valokuvat julkaistaan.

Itä-Uudellamaalla avoimena lähes 18 000 rikosjuttua - poliisipäällikkö kertoo, miten juttuja priorisoidaan 6:47

Katso Koskimäen koko haastattelu yllä olevalta videolta tai MTV Katsomosta. Rikospaikka keskiviikkoisin klo 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat