Mainos

MTV Kataloniassa: Poliisin toiminta raivostuttaa äänestyspaikoilla – "He eivät päästäneet edes ambulanssia kulkemaan"

3:39

Tunnelmat äänestyspaikoilla Barcelonassa ovat vakavoituneet päivän mittaan, kun kansallinen poliisi ja kansalliskaarti ovat paikoin väkivalloin estäneet ihmisiä pääsemästä uurnille. Mediassa nähdyt kuvat ja videot rauhallisten äänestäjien kohtelusta ovat aiheuttaneet suuttumusta äänestyspaikoilla.

Katalonian edustajien mukaan yli 460 ihmistä on loukkaantunut. Espanjan sisäministeri kertoo myös yli 10 poliisin loukkantuneen. MTV Uutisten Janne Hopsu on seurannut äänestyksen etenemistä Barcelonassa.

3:51

Vähän väliä väkijoukko taputtaa äänestyspaikkana toimivan ikäihmisten Centre de Dia de Gent Gran -laitoksen ovella. Ulkona Marqués de Campo Sagradon kadulla yli viisikymppinen nainen kertoo olevansa suuttunut poliisin käyttämästä voimasta ja väkivallasta joillakin äänestyspaikoilla.

– Meillä on tunteet pinnassa ja olemme vihaisia siitä mitä on tapahtunut, on voimattomuuden tunne. Poliisi tuli (tänne) ja nappasi ihmisiä kädestä, sanoo tuntemattomana pysytellyt yli viiskymppinen nainen, ja ottaa kiinni vieressä seisovan naispuolisen ystävänsä ranteesta.

Naisen mukaan suuri joukko poliiseja kävi myös tällä paikalla.

– Poliisi tuli tänne noin puoli tuntia sitten, 20 poliisin pakettiautoa, tunkeutuivat sisälle (äänestyspaikalle) ja kävivät ihmisiin kiinni. He eivät päästäneet edes ambulanssia kulkemaan, hän kertoo.

Suurimmassa osassa äänestyspaikoista on kuitenkin ollut rauhallista, kertoo La Vanguardia -lehti.

Ulkosalla olevat ihmiset ja äänestysjono puhkeavat välillä aplodeihin.

– He tekevät noin siksi, kun esimerkiksi joku vanha ihminen on jaksanut odottaa ja antanut äänensä, nainen kertoo.

Naisen mielestä konservatiivista Kansanpuoluetta edustava pääministeri Mariano Rajoy antaa kaiken tapahtua pitääkseen kannattajiaan tyytyväisinä.

"Demokratiaa tukahdutetaan kuin Francon aikoina"

Jälleen yksi aplodeeraus, tällä kertaa siksi, että äänestysjärjestelmä toimii taas, toteaa Eric Carcía.

– Äänestäminen on tärkeää demokratiassa. Meidän tapauksessamme olemme jo vuosia pyytäneet että voisimme ilmaista tahtomme. Espanjan hallitus ei halua keskustella kenenkään kanssa, ja haluaisin että kansainvälinen yhteisö ja erityisesti EU sanoisi jotain näistä asioista ja tapahtumista, García sanoo.

Hänen mukaansa poliisin toiminta muistuttaa katalonialaisia diktaattori Francisco Francon ajoista.

– Olen itse liian nuori, mutta vanhempani ja isovanhempani ajattelevat, että poliisilla nyt on taas samat keinot käytössä, kun demokratiaa halutaan tukahduttaa.

Sateenvarjot täplittävät märkää kadunkulmaa. äänestäjät odottavat kärsivällisesti, jos vaikka äänestysjärjestelmä pysyisi toiminnassa.

1:45

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja