Mainos

Poliisilta lista epävirallisten huijausten kymmenen kärjestä: "Vain aakkosissa raha tulee ennen rakkautta"

Poliisi julkaisi viikolla tiedotteen, johon se kokosi esimerkkejä viime aikojen huijauksista. Jokaisen kohdan loppuun poliisi tiivisti esimerkkiin liittyvän opetuksen.

Tiedotteen yleisviesti on ytimekäs: "Lue ja ota opiksi!"

Rakkaus internetissä ei ole aina aitoa

1. Internetissä liikkuu lipeviä henkilöitä, jotka etsivät sopivia henkilöitä viestinvaihtoon. Kohde voi viestittelyn lomassa ihastua ja rakastua, mutta tapaamisen esteenä on raha. Sitä pitäisi kohdehenkilön lähettää ihastukselleen, jotta tapaaminen onnistuisi. Rahaa pyydetään esimerkiksi viisumi- ja matkakuluihin. Jos pyytäjä onnistuu saamaan rahaa, luvassa on seuraavaksi yllättävä este. Ja rahaa tarvittaisiin lisää. Tosiasiassa ainoa asia, mikä liikkuu maasta toiseen, on vain raha, ei rakkaus. Opetus: Vain aakkosissa raha tulee ennen rakkautta.

2. Nuoria houkutellaan lähettämään paljastavia kuvia tuoreelle nettituttavuudelle. Onhan se kutkuttavaa. Jos tämä tuttavuus saa sellaisia, keskustelun sävy voi muuttua nopeasti ja tuttavuus uhkaa levittää kuvia eteenpäin, jos kuvien lähettäjä ei suostu maksamaan esimerkiksi sataa euroa. Opetus: Älä levitä itsestäsi paljastavia kuvia missään.

"Arpajaisissa voi voittaa vain silloin, jos niihin osallistuu"

3. Oletko törmännyt sähköpostiin, jonka mukaan suuri arpajaisvoitto on osunut juuri sinun kohdallesi? Klikkaa vain tätä linkkiä ja anna pankkikortin tietosi tai maksa voiton verot, niin koko potti on sinun. Mahtavaa! Opetus: Arpajaisissa voi voittaa vain silloin, jos niihin osallistuu.

4. Erilaisia sijoituspetoksia yritetään myös tehdä netissä ahkerasti, erityisesti uusiin kryptovaluuttoihin liittyen. Niissä on huimia voittolupauksia, jotka eivät koskaan toteudu. Opetus: älä sijoita mihinkään, mitä et aidosti ymmärrä – etenkään tuntemattoman nettituttavuuden kehotuksesta.

5. Netissä voi huomata yksityisellä myyntipalstalla myynnissä harvinaisen edullisen kännykän. Viidensadan luurin saisi just nyt satasella! Otat myyjään yhteyttä, okei olit eka, mutta kyselyjä on tullut paljon. Myyjä pyytää maksamaan 50 euroa "varausmaksua", niin luuri on sinun. Ja sinä maksat. Sitten viestittelet myyjälle lisää kauppojen hoitamisesta loppuun, mutta hän ei vastaa. Ei hän ehdi, hän tekee samanmoisia kauppoja kymmenen muun kanssa. Opetus: Maksa vasta sitten, kun tuote on sinulla.

Huijauksia sattuu myös internetin ulkopuolella

6. Olet pankkiautomaatilla ja huomaat maassa setelin. Kumarrut nostamaan sitä, ja lähellä ollut henkilö vaihtaa pankkiautomaatissa olleen korttisi toiseen korttiin. Toki hän on onnistunut seuraamaan, mikä on pin-koodisi. Ja kohta tiliäsi yritetään tyhjätä toisaalla. Opetus: Hoida oma pankkiasiasi ensin loppuun näpyttelysi suojaten. Vasta sen jälkeen mieti jonkun toisen rahan palauttamista poliisin löytötavaratoimistoon.

7. Kotisi oveen koputetaan ja sinulta pyydetään vettä, joko itselle tai vaikka auton pissapoikaan. Kysyjä tulee sisälle, kun ystävällisesti menet hakemaan vettä. Ja hän häipyy yhtä nopeasti kuin tulikin, mukanaan esim. lompakkosi tai käsilaukkusi. Tai kysyjän auto on hajonnut, ja hän pyytää päästä asuntoosi lämmittelemään… Opetus: Kyllä auttaa voi, mutta sinun ei tarvitse päästää tuntemattomia asuntoosi.

8. Ystävälliseltä vaikuttava tuntematon henkilö tulee halailemaan sinua. Kenties parikin. Et pysty vapautumaan heti halituksesta. Ja hetken päästä huomaat korusi tai lompakkosi tai kännykkäsi kadonneen. Opetus: Sano selkeästi ei, kierrä kauempaa, huuda tarvittaessa apua.

9. Kadulla voi tulla vastaan myös "turisteja", jotka kysyvät tietä tai muuta sellaista ja levittäytyvät ympärillesi tai tulevat ravintolapöytään ja levittävät kartan pöydälle tietä kysyäkseen. Kun kartta kerätään pois, samalla voivat lähteä arvoesineet pöydästä. Opetus: älä päästä outoja ihmisiä "iholle" tai itsesi ja omaisuutesi väliin.

10. Ja sitten on vielä ne valepoliisit. Soittaja esittäytyy poliisisiksi ja kertoo, että on saanut selville, että rikolliset ovat juuri tyhjäämässä uhrin tiliä, mutta jos uhri antaisi nyt verkkopankkitunnuksensa, teko voitaisiin vielä estää. Opetus: Poliisi ei koskaan, ei koskaan kysy verkkopankkitunnuksiasi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja