Mainos

Poliisilta hätähuuto koululaisten päihdesekoilusta: "Mitä vanhempien päässä liikkuu, kun hyväksyvät tämän hiljaa?"

Itä-Uudenmaan poliisi ilmaisi syvän huolensa koululaisten päihteidenkäytöstä perjantain kolumnissaan.

– Mitä vanhempien päässä liikkuu, kun hiljaa hyväksyvät lasten elämäntavat, ylikonstaapeli Matti Koski kirjoittaa.

Kosken kolumnin tarina on fiktiivinen, mutta perustuu poliisin kokemuksiin ja keskiviikkona järjestetyssä Hyvinkään päihdeillassa kuultuihin tapauksiin.

Kolumnissa Haukkavaaran yläkoulun (koulun nimi muutettu) oppilaiden suunnitelma viikonlopun "megabileistä" päätyy poliisin tietoon. Poliisi on saanut vinkin koulun rehtorilta, minkä jälkeen poliisi päätyy sosiaaliohjaajan ja nuorisotyöntekijän kanssa puhuttamaan nuoria. Suunnitelma on selvillä: Noin 50 kylän nuorta on menossa tänään perjantaina Hukkalammelle (paikan nimi muutettu).

– Reksi tuumaa, että tämmöistä tämä on ollut koko kevät. Marginaaliporukka lepää maanantait, ehkä käy koulua tiistait. Keskiviikosta aletaan taas suunnitella tulevaa viikonloppua. Poissaoloja on tolkuttomasti!, ylikonstaapeli Koski jatkaa.

Nuorisotyöntekijän mukaan Hukkalammella nähdään iltamyöhään yhä nuorempia lapsia. 12-vuotiaat "apinoivat" yläkoululaisia oluttölkki kädessä ja tupakka huulessa.

Pojan puheet kuin vanhanliiton konnalla

Tiedotteen mukaan poliisi puhuttaa yhtä aiemmin alkoholinkäytöstä kiinni jäänyttä seiskaluokkalaista poikaa, jonka uskotaan WhatsApp-viestien perusteella valmistautuvan viikonlopun juhlintaan. Poliisin mukaan poika kertoo omat suunnitelmansa, mutta ei "vasikoi".

– Puheet ovat kuin vanhanliiton konnalla. Huolestuttavinta tässä on se, että kundi on ihan tavallisesta perheestä ja normaalin kotikasvatuksen saanut. Miksi sosiaalinen paine saa suun suppuun?

Poliisi kannustaa kotona arvokeskusteluun ja soittaakin vanhemmille. Yhdessä sosiaali- ja nuoriso-ohjaajan kanssa he päättävät järjestää päihdeillan kulttuuritalolla, jossa vanhemmat ja lapset voisivat keskustella avoimesti päihteidenkäytöstä ennen koulujen päättäjäisviikonloppua.

Keskiviikkona tällainen ilta järjestettiin Hyvinkäällä. Poliisi julkaisi keskustelutilaisuudesta videon Youtubessa esimerkiksi muille vanhemmille sekä kuntapäättäjille.

Poliisi kertoo myös Haukkavaaran yläkoulun Oonasta (nimi muutettu), jolla on viesti lapsilta vanhemmille. Lapsen ei tarvitse pelätä tulla kotiin, vaikka päihteidenkäyttö olisikin mennyt äveriksi.

– Oona tuumasi, että nuoren on voitava uskaltaa kertoa minne menee ja vanhempien on tärkeää uskaltaa luottaa lapseensa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.