Pientä espoolaisyhteisöä piinaa vakava ongelma: nuorisoporukka hajottaa paikkoja ja häiriköi, kirjaston pihalla roihusi nuotio – "Pahoinvointi näkyy ympäri kyliä"

5:31
Poliisi esitteli nuorten kantamia teräaseita MTV:lle marraskuussa. Komisario Hannu Väänäsen mukaan huolestuttava ilmiö jatkuu edelleen.

Espoon Kalajärveä piinaa rötöksiä tekevä nuorisoporukka. Ongelma paheni viime syksynä.

Osa Kalajärven nuorista on alkanut hajottaa paikkoja. Tuorein tapaus sattui viikonloppuna, kun talviloman alkajaisiksi Kalajärven koulun ikkuna hajotettiin.

Hiljattain poliisi löysi ojasta auton, joka osoittautui varastetuksi. Tapaukseen liittyvistä rikoksista epäilty on iältään 15-vuotias.

Komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisin ennalta estävästä toiminnasta kertoo Kalajärven rikosaallon olevan tämän talven ilmiö.

– Ainahan nuoriso pitää meteliä, mutta poliisia huolestuttaa, että nyt on alkanut esiintyä rikoksia.

Väänäsen mukaan rikoksia tekee pieni määrä nuoria, joiden ikä vaihtelee 12 ja 17 ikävuoden välillä. Komisario korostaa, että valtaosa nuorista käyttäytyy myös Kalajärvellä moitteettomasti.

– Kyseessä on pieni joukko, joka pilaa muiden nuorten maineen, Väänänen sanoo.

Paikalliset harmissaan

Kalajärvi on pieni, kylämäinen yhteisö pohjoisessa Espoossa. Pienellä paikalla moni tuntee toisena.

Väänäsen mukaan häiriköivä nuorisoporukka ei ole saanut kalajärveläisiä kauhun valtaan.

– Ennemmin ihmisiä harmittaa. Eivät he peloissaan ole, mutta kyllähän tällainen arkea häiritsee, kun kirjaston aukioloaikojakin on muutettu, Väänänen sanoo.

Kirjastopalvelupäällikkö Katariina Lauronen sanoo poliisin tavoin, että häiriökäyttäytyminen Kalajärvellä paheni viime syksyn aikana. Yksittäiset tapaukset muuttuivat jatkuviksi.

Häiriökäyttäytyminen näkyy kirjastossa lähinnä meluamisena ja sotkemisena. Kerran kirjaston pihamaalla sytytettiin nuotio. Sisätiloissa tulituhoja ei Laurosen mukaan ole tehty.

Häiriötä aiheuttaa Laurosenkin mukaan vain muutama nuori. Valtaosa Kalajärven lapsista ja nuorista osaa olla ihmisiksi.

Nuorilla pahoinvointia

Häiriökäyttäytymiseen kanavoituva nuorten pahoinvointi näkyy Laurosen mukaan etenkin loma-aikana, kun jotkut heistä jäävät pyörimään kotinurkille toimettomina.

– Kaikilla ei ole perheen kanssa mahdollisuuksia lomailla, eikä täällä ole ei kovin paljoa vapaa-ajan mahdollisuuksia, Lauronen sanoo.

Kalajärven kirjaston asiakkailta tuli palautetta häiriöstä ja heidän kanssaan alettiin etsiä ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi.

– Saimme viestiä siitä, että nuorten pahoinvointi näkyy ympäri kyliä, Lauronen kertoo.

Railakas viikonloppu muutti palveluaikoja

Eräs viikonloppu vuoden alussa oli sen verran ”railakas”, että omatoimikirjaston aukioloaikoja viikonloppuisin supistettiin. Myös vartijan läsnäoloa on lisätty.

Jotkut kirjaston asiakkaista suosivat häiriön pelossa niitä aikoja, jolloin paikalla on henkilökuntaa.

– Kirjastoissa tällainen nuorten pahoinvointi havaitaan usein ensimmäisenä. Toimimme tietyssä mielessä yhteiskunnan tuntosarvina, Lauronen sanoo.

Toimenpiteet tilanteen rauhoittamiseksi aloitettiin jo syksyllä, kun häiriöitä alkoi olla toistuvasti. Nuorten kanssa keskusteltiin, nuortenkirjastotyöhön erikoistunut työntekijä alkoi työskennellä Kalajärven kirjastossa ja Mannerheimin lastensuojeluliiton pop up -nuorisokahvila toimi kirjaston tiloissa.

Tiivistä yhteistyötä on tehty kirjaston, poliisin, nuorisopalveluiden ja koulun kesken. Talvilomien jälkeen osapuolet kokoontuvat saman pöydän ääreen keskustelemaan ratkaisuista.

Tiedä, mitä lapsesi tekee

Sunnuntai-iltana poliisi lähetti Facebookin kautta viestin kaikille vanhemmille Kalajärven tapahtumiin liittyen. Se neuvoo vanhempia ottamaan asian puheeksi kotona ja heitä olemaan kiinnostuneita lastensa tekemisistä.

Samaa viestiä toistaa komisario Väänänen.

– Vanhemman pitää olla tietoinen, mitä oma lapsi tekee.

Teräaseongelma jatkuu

Viime syksynä poliisi kertoi huolestuttavasta ilmiöstä Espoossa. Nuoriso oli alkanut kanniskella mukanaan teräaseita.

Ilmiö koskee koko Espoota eikä ole poistunut minnekään, Väänänen sanoo. Ja se on huolestuttavaa.

– Nuorison ymmärrys siitä, mitä väkivalta tarkoittaa, on hämärtynyt. Emme ole varmoja, mikä siihen on syynä, Väänänen kertoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.