Mainos

VIDEO: Poliisille uusi superase

Poliisi ottaa testikäyttöön uuden aseen, jolla voidaan kohdistaa tarkasti voimaa jopa 70 metrin päässä oleviin kohteisiin.

Ulkoisesti uusi voimankäyttöväline muistuttaa hieman värikuula-asetta, mutta laukaisuvoima siinä on värikuula-asetta tehokkaampi.

Uuden voimankäyttövälineen virallinen nimi on FN303 - paineilmatoiminen projektiililaukaisin. Se ei tule korvaamaan poliisin aiempia voimankäyttövälineitä, vaan täydentää välineiden valikoimaa.

Näin laukaisin toimii

- Paineilmatoimisella projektiililaukaisimella voidaan ampua tarkkoja laukauksia pitkän matkan päähän.  

- Testikäytössä olevalla laitteella ammutaan kevyitä osumasta hajoavia projektiileja eli ammuksia.  

- Ammuksen päällys on muovia, ja sisällä on painoa tuovaa kevyttä metalliseosta. Loppuosa sisällöstä on glykolia.  

- Mukaan voidaan laittaa myös väriainetta, jolloin ihminen värjäytyy. Hänet on näin helppo tunnistaa myöhemmin esimerkiksi väkijoukosta.  

Lähde: STT

Poliisin mukaan etälamauttimen ja kaasusumuttimen ongelma on ollut se, etteivät ne lyhyen kantomatkansa takia ole soveltuneet etäkäyttöä vaativiin tilanteisiin.

– Paineilmatoimista projektiililaukaisinta voidaan käyttää muun muassa poliisin vaativissa tilanteissa, sekä muissa etävoimankäyttöä vaativissa erityis- tai päivittäistilanteissa. Sitä voidaan käyttää myös vaaraa aiheuttavien villieläinten karkottamiseen taajama-alueelta, poliisijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo.

Poliisihallitus päättää laitteen hyväksymisestä voimankäyttövälineeksi myöhemmin operatiivisesta koekäytöstä saatujen kokemusten perusteella.

Tällä hetkellä paineilmatoiminen projektiililaukaisin on koekäytössä muutamalla poliisilaitoksella. Laitteelle on ennen koekäyttöön hyväksymistä tehty lääketieteellinen arviointi kipu- ja vammavaikutuksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.