Mainos

Poliisille rajua kritiikkiä maastapoistamisia vastustavien mielenosoitusten rajoittamisesta – Poliisi: "Lentoasemaa ei ole suunniteltu mielenosoituspaikaksi"

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on järjestetty kevään ja kesän aikana kolme maastapoistamisia vastustavaa mielenosoitusta. Mielenilmauksista viimeisin oli suunniteltu viime viikon tiistaille, mutta protesti jäi torsoksi, kun poliisi ohjasi mielenosoittajat lentoaseman parkkipaikalle.

Sosiaalisessa mediassa poliisia syytetään nyt mielenosoittajien sananvapauden rajoittamisesta. Poliisin mukaan poliisin toimintaa on tulkittu väärin.

Stop Deportations -verkosto kertoi eilen julkaistussa tiedotteessaan, että Itä-Uudenmaan poliisi siirsi lentoasemalle suunnitellun mielenilmauksen paikkaan, mistä ”se ei olisi näkynyt tai kuulunut mihinkään”.

Verkosto syyttää poliisia mielenosoitukseen saapuneiden henkilöiden perustuslaillisen ja kokoontumislaissa asetettujen oikeuksien rajoittamisesta. Verkoston mukaan mielenosoitus ei toteutunut, sillä ”poliisi ei halunnut neuvotella mielenosoituksen paikasta”.

Poliisissa asia nähdään hieman eri tavalla.

– Emme siirtäneet mitään mielenosoitusta, vaan osoitimme sille paikan ja tämä ilmoiteltiin mielenosoituksen järjestäjälle etukäteen puhelimitse, Itä-Uudenmaan poliisin apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen sanoo MTV Uutisille.

Maastapoistamismielenosoituksia on aiemmin järjestetty lentoaseman T2-terminaalin lähtöaulassa ja sen sisäänkäynnin läheisyydessä.

Mielenosoittajat terminaalista parkkipaikalle

Viime tiistaina mielenosoittajat ja vastamielenosoittajat ohjattiin lentoaseman lyhytaikaisen pysäköinnin alueelle T2-terminaalin edustalle, pois liikennealueelta ja lentoaseman sisäänkäynnin välittömästä läheisyydestä. Paikalla oli poliisin arvion mukaan yhteensä noin 50 mielenosoittajaa ja vastamielenosoittajaa.

Karvosen mukaan päätöksen taustalla olivat lentokentän turvallisuussyyt, liikenteen sujuminen ja mielenosoittajien sekä sivullisten turvallisuus. Mielenosoittajia ei voitu päästää sisätiloihin tai lähtöaulan välittömään läheisyyteen, sillä mielenosoitus oli järjestetty lentoaseman ruuhka-aikaan iltapäivällä. Lentoasema-alue on myös tuhansien ihmisten työpaikka, heidän työrauhansa pitää taata.

Poliisin näkemys on, että niin sanotuksi kansainväliseksi erityiskohteeksi määritelty lentoasema ei ole suoraan verrattavissa muihin julkisiin paikkoihin, esimerkiksi toriin ja siten poliisi voi rajoittaa mielenosoituksen järjestämistä lentoasemalla.

– Lentoasemalla ei ole yhtään hyvää mielenosoituspaikkaa. Sitä ei ole suunniteltu siitä näkökulmasta, vaan siten, että ihmiset tulevat sinne, hyppäävät koneeseen ja lentävät pois, tai tulevat koneesta ja siirtyvät hyvin nopeasti eteenpäin ja liikenne kulkee sujuvasti.

– En ylipäätään tiedä, onko lentokenttä oikea paikka mielenosoitukselle. Mielestäni mielenosoituksen kohteena ovat siellä osittain vähän väärät tahot, vaikka maastapoistamiset pannaankin siellä käytäntöön. Tietojeni mukaan Helsinki-Vantaan lentokenttä taitaa olla ainut kansainvälinen lentokenttä Euroopassa, jossa ylipäänsä on sallittu mielenosoituksia.

"Tärkeintä, että lentoaseman asiat sujuvat"

Karvosen mukaan mielenosoittajilla on kuitenkin oikeus mielenosoituksiin jatkossakin. Hänen mukaansa jokaisen mielenosoituksen paikka harkitaan erikseen sen hetkinen tai ennakoitu tilanne ja toiminta huomioonottaen.

– Tahdon painottaa, että emme ole osapuoli emmekä kiinnostuneita siitä, minkä puolesta tai mitä vastaan mieltä osoitetaan, vaan tärkeintä on se, että lentoasemalla asiat sujuvat ja pystymme takaamaan niin mielenosoittajien kuin ulkopuolistenkin turvallisuuden.

– Finavian kanssa on sovittu, mikä on se piste, jossa lentoliikenne jouduttaisiin katkaisemaan. Tällaiseen ratkaisuun voitaisiin päätyä esimerkiksi jos lentoaseman turvatarkastuksen läpi pääsisi henkilö, jota ei ole tarkastettu. Lentoliikenteen katkaisu olisi kuitenkin melko painava ratkaisu ja lentoyhtiöiden ja Finavian kannalta puhuttaisiin miljoonatappioista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.