Poliisikamera tallensi Espoon BMW-kaaharin epätoivoisen pakomatkan: Video näyttää viimeiset sekunnit ennen kohtalokasta törmäystä

Lukuisat läheltä piti -tilanteet tallentuivat poliisin kameraan ennen Espoon kuolonkolaria – mies ajoi kilometritolkulla väärällä kaistalla kehätiellä 3:23
Lukuisat läheltä piti -tilanteet tallentuivat poliisin kameraan ennen Espoon kuolonkolaria – mies ajoi kilometritolkulla väärällä kaistalla kehätiellä

1973 syntyneelle virolaismiehelle luettiin torstaina raskaat rikossyytteet Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Syytteet koskevat vuodentakaista Espoossa tapahtunutta kuolonkolaria. 

Itäuusimaalainen poliisipartio oli viime lokakuussa valvomassa mopomiittiä. Lauantainen työilta sai dramaattisen käänteen, kun partion piti lähteä tavoittamaan kehätietä väärään suuntaan ajanutta kaaharia.

1973 syntyneelle virolaismiehelle luettiin torstaina raskaat rikossyytteet Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Syytteet koskevat vuodentakaista Espoossa tapahtunutta kuolonkolaria. 

Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että todistajien mukaan mies oli ajanut määrätietoisen oloisesti kehätie 3:lla idänpuoleisilla kaistoilla kohti länttä. Hätäkeskukseen oli tullut useita ilmoituksia kanssa-autoilijoilta. Ensimmäiset havainnot väärällä kaistalla kulkeneesta autosta oli tehty vantaalaisen ostoskeskuksen Jumbon kohdilta. 

Partio tavoitti auton Espoon Koskelossa. Poliisit ajoivat BMW-merkkisen tumman maasturin rinnalla ja edellä kohti länttä. Autojen välissä oli moottorien viherkaista ja kaiteet.

Poliisiauton kuljettajana toiminut poliisi yritti pysäyttää bemaria heiluttamalla poliisiauton ikkunasta punaista valopamppua. Pysäytysmerkit eivät tuottaneet minkäänlaista tulosta.

Yllä olevalta videolta on katsovissa poliisikameran tallenne ja kahden silminnäkijän kuvaamat videot kaaharin etenemisestä.

Vastaan tuli kymmeniä autoja

Todistajana kuullun partionjohtajan esitutkintakertomus on kylmäävää luettavaa:

– Autoa kuljetti mieshenkilö, joka katsoi partiota ja käänsi sen jälkeen katseen takaisin tielle ja jatkoi ajamista ja kiihdytti nopeuttaan. 

Epätoivoinen takaa-ajo tallentui poliisiauton kameraan. Yllä olevalta videolta on nähtävissä, kuinka tumma auto ajaa poliisiauton vieressä väärään suuntaan, vaikka vastaan tulee auto toisensa perään.

– Matkan aikana vastaan tuli kymmeniä autoja, joista kaikki ajoivat ajosuunnassaan oikeata reunaa. BMW ei yrittänyt osua vastaantuleviin autoihin, vaan pysytteli lähellä keskikaidetta, toki välillä kiemurrellen kaistalla, poliisi kertoi havainnoistaan.

Järvenperän liittymän jälkeen auto oli poliisin havaintojen mukaan lähtenyt kiihdyttämään vauhtia. Muutamia satoja metrejä myöhemmin moottoritiellä on loiva mäenharjanne. Poliisikameran videolta näkyy, kuinka harjanteen takaa kohti itää ajaa Volkswagen-merkkinen auto, ajosuunnassaan vasenta kaistaa pitkin.  

Väärään suuntaan ajanut bemarikuski ja vastaantulijoiden auto törmäsivät toisiinsa noin sadan kilometrin tuntinopeudella poliisipartion seuratessa tragediaa vierestä. Varsinainen törmäys ei videolla näy, koska poliisin kamera osoittaa suoraan eteen ja törmäys tapahtuu vasemmalla laidassa, kuva-alan tavoittamattomissa.

Kumpikaan autoista ei ehtinyt tehdä minkäänlaista väistöliikettä.

– Huusin radioon, että nyt tulee ruumiita. Pysäytimme auton ja lähdimme juoksemaan onnettomuuspaikalle. Paikalle oli jo ehtinyt siviileitä. Tässä vaiheessa oli jo selvää, että vastaan tulleen auton kuljettaja oli kuollut. Väärään suuntaan ajaneen auton ikkunat olivat rikki ja näin, että kuljettaja hengittää, todistajana kuultu poliisi kertoi torstaina käräjäoikeudessa. 

"Ei tietoinen päätös"

Kuvat Espoon kehätiekolarin tapahtumapaikalta ovat surullista katsottavaa – rattijuopo aiheutti kahden hengen kuoleman lokakuussa 2020 1:00
Kuvat Espoon kehätiekolarin tapahtumapaikalta ovat surullista katsottavaa – rattijuoppo aiheutti kahden hengen kuoleman lokakuussa 2020

Vastaantulijoiden autossa matkannut keski-ikäinen aviopari kuoli välittömästi. Kolarin aiheuttanut kuski sen sijaan tuli myöhemmin tajuihinsa ja pystyi kävelemään omin jaloin pois onnettomuusautolta. 

BMW-kuski joutui pitkälliseen sairaalahoitoon eikä tähän päivään mennessä ole osannut muistikatkokseltaan selittää, miten hän päätyi ajamaan väärään suuntaan yhdellä Suomen vilkkaimmin liikennöidyistä väylistä. Hän kiistää toimineensa tahallisesti eikä tulkintansa mukaan ymmärtänyt poliisien pysäytysmerkkien koskevan häntä.

Mies oli onnettomuushetkellä 2,17 promillen humalassa. Auto oli katsastamaton, vakuuttamaton ja käyttökiellossa. 

Kuulusteluissa mieheltä kysyttiin, miksi hän ei pysähtynyt tai kääntynyt pois moottoritieltä, kun vastaan tuli kymmeniä autoja.

– En kyllä yhtään tiedä. Se ei varmasti ollut tietoinen päätös ajaa siellä.

Syyttäjä vaatii miehelle 10 vuoden vankeusrangaistusta kahdesta taposta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta. Mies kiistää tapot, mutta myöntää aiheuttaneensa vastaantulijoiden kuolemat. Lisäksi hän myöntää vaarantaneensa törkeästi liikennettä ja ajaneensa humalassa. 

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa myöhemmin.

Bemarikuskille syytteet kahdesta taposta – Espoon moottoritiepainajainen käräjillä 1:27
Video oikeusistunnon alusta: Tapoista syytetty virolaismies ei peitellyt kasvojaan käräjäsalissa

Lue myös:

    Uusimmat