Mainos

Poliisihallitus kielsi poliiseilta ilmaiset junakyydit – "turvaisi järjestystä"

Poliisihallitus on jo toistamiseen kieltänyt poliiseja matkustamasta ilmaiseksi julkisilla kulkuneuvoilla.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan Poliisihallitus lähetti jokaiseen poliisilaitokseen viime perjantaina kirjeen, jossa se kielsi vapaa-ajan joukkoliikennepartioinnin julkisissa kulkuneuvoissa.  Vapaa-ajan joukkoliikennepartioinnissa poliisimies on saanut ilmaisen matkan, jos hän omalla ajallaan on sitoutunut valvomaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä puuttumaan mahdollisiin järjestyshäiriöihin matkan aikana.

Poliisihallituksen näkemyksen mukaan tätä ilmaismatkaetuutta ei saisi kuitenkaan käyttää, vaikka kyseisellä käytännöllä ”on ollut selvästi positiivinen vaikutus kulkuneuvojen järjestyksenpitoon”.

– Lainsäännöksen puuttuessa Poliisihallituksella ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin todeta, että toimintaa ei tulisi suorittaa, Poliisihallituksen kehitysjohtaja Tomi Vuori kertoo MTV Uutisille.

Poliisihallitus kielsi poliiseilta ilmaismatkat ensimmäisen kerran vuonna 2011. Tuolloinkin asiaa perusteltiin sillä, että lainsäädäntö ei mahdollistanut etuuden käyttöä. Poliisihallitus toivoi tuolloin, että asia otettaisiin huomioon käynnissä olevassa yksityistä turvallisuusalaa ja järjestyksenvalvojia koskevassa lainsäädäntöuudistuksessa.

Uudistus menee kuitenkin eduskunnan käsittelyyn lähiaikoina, eikä siihen sisälly esitettyä sääntelyä. Tämän vuoksi Poliisihallitus lähetti paimenkirjeen poliiseille. Kirjeessä mainittiin myös, että Poliisihallituksen antaman ohjeen noudattaminen sisältyy sen sisäiseen tarkastusohjelmaan ensi vuonna.

MTV Uutisten tietojen mukaan ainakin jotkut poliisit ovat kyseistä ilmaismatkaetuutta käyttäneet. Poliisihallituksessa tällaista tietoa ei ole.

– On myös syytä painottaa sitä, että asia on erittäin vaikeasti valvottavissa sisäisen valvonnan keinoin, Vuori toteaa.

Poliisihallitus velvoittaa kutakin poliisilaitosta huolehtimaan siitä, ettei vapaa-ajan joukkoliikennepartiointia enää tehtäisi. Jos työnantajan ohjeistuksia ei noudateta, siitä voi seurata poliisimiehelle virkamiesoikeudellisia seuraamuksia.

HSL tarjoaa edelleenkin vapaata matkustusoikeutta

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan esimerkiksi Helsingin seudun liikenne (HSL) tarjoaa edelleenkin poliiseille vapaata matkustusoikeutta ensi vuonna sen kulkuneuvoissaan. HSL:n mukaan etuuden saa, jos poliisi näyttää virkamerkkiään kuljettajalle.

– Oikeus matkustaa ilman matkalippua perustuu siihen, että poliisi puuttuu myös vähäisiin rikoksiin ja häiriökäyttäytymiseen, johon se ei muutoin olisi velvollinen puuttumaan, HSL:n tarkastusyksikön päällikkö Jaakko Heinilä toteaa.

– Käytännössä poliisi on avustanut liikennehenkilökuntaa monessakin eri asiassa liittyen esimerkiksi ilkivallan ja pahoinpitelyiden ennaltaehkäisemiseen ja selvittämiseen, Heinilä jatkaa.

Heinilän arvion mukaan poliisi puuttuu häiriökäyttäytymiseen tai avustaa liikennehenkilökuntaa muulla tavoin viikoittain.  Lain mukaan poliisin on puututtava vapaa-ajallaan vakaviin, mutta ei lieviin rikoksiin.

Poliisi pahoinpideltiin junassa

MTV Uutiset kertoi alkuvuonna tapauksesta, jossa miespoliisi joutui väkivallan kohteeksi junassa. Siviiliasuinen poliisi kutsui muita poliiseja paikalle, kun junanvaunussa olleet nuoret miehet ryhtyivät sotkemaan vaunua tageilla. Tapaukseen osallistuneet miehet otettiin kiinni. Muu seurue jäi vielä junaan jatkamaan matkaa.

Siviiliasuinen poliisi ryhtyi kuvaamaan tageja esitutkintaa varten. Yhtäkkiä kiinniotettujen 20-vuotias kaveri kaatoi poliisin lattialle ja pahoinpiteli tämän. Muut seurueen jäsenet kuvasivat tapahtuneen. Pahoinpitely kesti yhden asemanvälin ja keskeytyi, kun miehet poistuivat junasta. Poliisille aiheutui teosta lukuisia ruhjeita pään alueelle.

Tapaus sattui viime vuoden marraskuussa S-paikallisjunassa. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.