Mainos

Poliisihallituksen raportti paljastaa: Virkamatkoilla kerrytettyjen lentopisteiden käytössä epäselvyyksiä

Poliisien lentopisteiden käyttö syynättiin koko poliisikunnasta – vain kaksi laitosta valvoi ohjeiden mukaan

Poliisihallituksen selvityksen mukaan vain kaksi poliisilaitosta on valvonut sitä, miten poliisit käyttävät virkamatkoilla ansaittuja lentobonuspisteitä, kertoo Rikospaikka -ohjelma.

Viime viikolla ohjelmassa kerrottiin keskusrikospoliisissa Finnairin plussapisteiden käytöstä syntyneistä epäselvyyksistä. Sen jälkeen selvisi, että poliisihallitus on tehnyt laajemman, koko poliisikuntaa koskevan selvityksen.

Poliisihallituksen sisäinen tarkastus kävi läpi kaikki poliisilaitokset ja muut yksiköt. Ohjeiden mukaan asiakasetukorteista on pidettävä luetteloa ja etuja saa käyttää vain poliisiyksikön hyväksi.

Poliisin matkustusohjeessa todetaan nimenomaan, että etupisteitä saa käyttää vain virkamatkoihin ja matkustusluokkaa nostaa vain, jos business-luokan käyttö on matkamääräyksessä hyväksytty.

22:23

Vaadittuja listoja ei pidetty

Sisäinen tarkastus pyysi poliisiyksiköiltä Finnairin Plus-korttiluettelot sekä vertasi pisteiden käyttöä matkustusjärjestelmään 2010-2016.

Yksiköistä saatujen tietojen mukaan kortteja oli poliisissa käytössä kaikkiaan 223 kappaletta, joista yli puolet (128) krp:ssä. Helsingissä oli 58 ja poliisihallituksessa 24. Kaikki muut jäivät alle kymmeneen ja kuusi poliisilaitosta nollaan.

Tarkastuksessa selvisi, ettei luetteloja kaikilla poliisiyksiköillä ollut, joten todellisen määrän selvittäminen on työlästä. Pisteiden käyttöä oli seurattu vain kahdessa poliisiyksikössä ja näistä toisessa seuranta vaihteli osastoittain.

Selvityksiä vaadittu

Sisäinen tarkastus on pyytänyt poliisilaitoksilta ja -yksiköiltä selvityksen siitä, mihin toimenpiteisiin korttien käytön suhteen on päädytty, mutta niitä ei ole vielä saatu.

Alustavan selvityksen mukaan parinsadan kortin joukosta noin 39 prosenttia on käyttänyt samaa korttia sekä henkilökohtaisessa käytössä että virkakäytössä.

Tosin suurimmalla osalla pisteitä oli kertynyt vain henkilökohtaisesta käytöstä, eikä pisteiden kokonaismäärä ole suuri.

Poliisihallituksen raportin mukaan osa oli käyttänyt pisteitä myös muihin ostoihin kuin ohjeistuksen sallimiin virkamatkojen varaamiseen tai matkustusluokan korottamiseen, mutta tarkempaa selvitystä ei ole tästä vielä tehty.

Businekseen ilman perustetta

Selvityksen mukaan poliisien virkamatkoilla matkustusluokkaa oli nostettu pisteillä 112 kertaa, mutta 88 prosenttia tapauksista ei asiakirjoista löytynyt perustetta business-luokassa matkustamiseen.

Korttien käyttöä ei pidetty kaikilta osin myöskään tehokkaana, koska tarkastuksessa selvisi myös, että kaikki poliisit eivät käytä virkamatkoilla korttia ja vain 18 prosenttia oli hyödyntänyt pisteitä virkakäyttöön.

Poliisihallituksessa mietitään nyt muun muassa sitä, että korteista luovuttaisiin kokonaan, koska seuranta ja valvonta on vaikeaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.