Mainos

Ahneet sarjakuvahahmot häiriköivät turisteja New Yorkissa

New Yorkin kuuluisalla Times Squarella on viime viikkoina pidätetty esiintyjiä, jotka häiriköivät turisteja sarjakuvahahmoiksi pukeutuneina. Poliisi varoittaa toiminnasta nyt matkustajille jaettavissa esitteissä.

Maailmankuululla Times Squarella työskentelee päivittäin kymmeniä sarjakuvahahmoiksi tai supersankareiksi pukeutunutta henkilöä, joille turistit ovat elinehto. Supermiehet, Kermitit, Hello Kittyt ja Mikki Hiiret pyytävät turisteja yhteiskuvaan pientä tippiä vastaan.

New Yorkin poliisilaitoksen mukaan hahmot ovat kuitenkin kesän aikana ottaneet käyttöönsä yhä hyökkäävämpiä keinoja. Valokuviin on painostettu muun muassa viemällä kamera turistin kädestä. 

Tipistä käsirysy

Erityisen aggressiivisia hahmot ovat olleet tippien suhteen. Turistit eivät aina tiedä, että kuvien ottamisesta ei lain mukaan tarvitse maksaa. Kaksi viikkoa sitten tilanne kehittyi käsirysyksi, kun turistipariskunta ojensi Hämähäkkimieheksi pukeutuneelle Junior Bishopille yhden dollarin arvoisen tipin.

– En hyväksy dollarin tippejä. Otan vastaan vain viiden, kymmenen tai kahdenkymmenen dollarin seteleitä, Bishop tylytti.

Tilannetta sivusta seurannut poliisi kertoi pariskunnalle, että maksaminen on täysin vapaaehtoista.

– Huolehdi sinä vain omista asioistasi!, Bishop kivahti ja löi poliisia nyrkillä kasvoihin.

Hämähäkkimies ja poliisi ehtivät turistien järkytykseksi painia kadulla jonkin aikaa ennen kuin tilanne saatiin rauhoitettua.

Katutappelun jälkeen poliisi kovensi otteitaan huomattavasti. NYPD:n mukaan pelkästään viime viikonloppuna pidätettiin jopa neljä turisteilta rahaa tivannutta hahmoa. Alkuviikosta NYPD julkaisi esitteen, jossa vierailijoille kerrotaan kuvien ottamisen olevan ilmaista. Mikäli hahmot väittävät toisin, turisteja kehotetaan ottamaan yhteyttä poliisiin.

Tulot pudonneet

Tilannetta monimutkaistaa se, että osa sarjakuvahahmoiksi tai elokuvasankareiksi pukeutuneista tekee työtään sääntöjä ja lakeja noudattaen. Moni on viime viikkojen aikana kertonut joutuneensa poliisin haaviin täysin syyttä ja vaatii nyt virallisen ammattiliiton perustamista.

Liittoa ajavan La Fuente -siirtolaisjärjestön puheenjohtaja Lucia Gomez kertoo MTV Uutisille, että monelle Times Squaren turistit ovat elinehto ja tulot ovat poliisin ahkeran valvonnan jälkeen pudonneet huomattavasti. Hämmentyneet turistit otattavat kuvan ja jatkavat matkaansa - ilman tippiä.

– Moni heistä (hahmoista) on ottanut meihin yhteyttä. Tällä hetkellä poliisi tuntuu puuttuvan eniten siihen, mitä turistien ja hahmon välillä tapahtuu, ei niinkään itse toimintaan. En tosiaan tiedä, miksi NYPD jahtaa Times Squaren esiintyjiä näin aggressiivisesti.

Poliisiylijohtaja Bill Bratton ei suostunut tilannetta kommentoimaan, mutta viranomaisten huhutaan suunnittelevan myös erillistä lupaa tai rekisteriä ammatikseen Times Squarella työskenteleville.

Esiintyjillä tiukkaa

NYPD on koventanut otteitaan myös muista esiintyjistä. Tiistaina Manhattanilla osoittivat mieltään katutaiteilijat, jotka kertoivat pidätysten lisääntyneen jopa 500 prosentilla viime vuoteen verrattuna.

Erityisen tiukkana poliisi on metroasemien sekä junien suhteen. New Yorkissa metrolaiturilla esiintyminen on sallittua, mikäli se ei häiritse muita matkustajia tai liikennettä. Junissa kerjääminen, tanssiminen, laulaminen tai tuotteiden myynti on sen sijaan rangaistavaa toimintaa. NYPD perustelee tiukkoja otteita turvallisuussyillä: musisointi ja tanssi on usein niin vauhdikasta, että se vaarantaa muut matkustajat. Samaa mieltä ovat monet metroa päivittäin käyttävät newyorkilaiset, jotka pitävät junataidetta lähinnä meluhaittana.

– Me vain tanssimme, me vain laulamme! Me emme ole rikollisia, puolustautui ammatikseen kaduilla esiintyvä Zenon Laguerre tiistaina New Yorkissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

– Kiusaamisen on loputtava, emme kuulu vankilaan!, Laguerre sanoi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.