Mainos

Itsenäisyyspäivän mellakoihin varaudutaan - tätä seutua kannattaa välttää

Helsingin poliisilaitos varautuu tulevaan itsenäisyyspäivään viime vuotta suuremmilla resursseilla. Erityisessä seurannassa on 612-soihtukulkuetta vastaan suunniteltu mielenosoitus.

– Ennakkotietojen mukaan vastamielenosoittajien tavoitteena on hakea konfliktia soihtukulkueeseen osallistuvien kanssa. Tietysti netissä voi puhua mitä vaan, mutta pahimmassa tapauksessa tämä voi tarkoittaa henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia, sanoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Anarkisteihin liitetyn Vapaus pelissä -tempauksen teema on lainattu Angry Birds -pelistä. Tapahtuman nettisivuilla järjestäjät kehottavat osallistujia pysäyttämään äärioikeistolaisena pitämänsä soihtukulkueen etenemisen Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle.

"Ritsat valmiina, munat korissa, tähtäin asetettu – on aika suuttua! Me emme katso vierestä, kun äärioikeisto aikoo marssia kaduillamme! Pelin tarkoituksena on lingota ritsalla sikojen rakennelmat, murtaa rivit ja lannistaa sikojen jatkosuunnitelmat!"

– Vaikuttaa siltä, että ennakkoon poliisille ilmoitettu soihtukulkue on tarkoitus hajottaa. Poliisin tehtävänä on turvata tämä mielenosoitus, koska lähtökohtana on, ettei kenenkään perusoikeuksia saa rajoittaa, Kujala sanoo.

– Osallistumista harkitsevien on syytä miettiä tarkkaan, kannattaako vastamielenosoitukseen osallistua. Viesti netissä on se, että levottomuuksiin ja väkivaltaan aiotaan ryhtyä.

Vapaus pelissä -tapahtuman organisoijat ovat tänään vakuuttaneet takku.netissä, ettei tarkoitus ole kannustaa ketään väkivaltaan tai mellakointiin, vaan pyrkiä pysäyttämään soihtukulkue muilla tavoin, esimerkiksi ihmisketjuja muodostamalla.

Häiriöistä kerrotaan somessa

Vaikka 612-kulkueen lähiseutu Töölössä on poliisin mukaan todennäköisintä rähinäaluetta, järjestetään Helsingissä muitakin tapahtumia, joiden yhteydessä tunteet saattavat kuumeta.

Lisäksi itse Linnan juhlien turvaaminen on Kujalan mukaan poliisin tärkein tehtävä. Poliiseja tuodaankin Helsinkiin maakunnista avuksi, mutta poliisien määrää Kujala ei halua kertoa.

Lisäksi poliisilla on käytössään uudehkoa joukkojenhallintavälineistöä, jota on ollut käytössä vain hetken aikaa. Kaupungille liikkuu iskunkestäviä, erityisesti mellakkatilanteisiin suunniteltuja autoja, joita on hankittu poliisille tänä vuonna.

Lisäksi poliisilla on käytössään paineimatoimisia projektiililaukaisimia, joilla voi ampua värikuulia muistuttavia ammuksia pisimmillään 70 metrin päähän.

– Laukaisimella pyritään vaikuttamaan yksittäiseen henkilöön, ei kaikkeen väkeen. On kuitenkin niin, että yksilöt niitä ongelmia aiheuttavat, Kujala sanoo.

Kujala kuitenkin korostaa, että voimakeinoihin turvaudutaan vasta sitten, jos puhe ei tehoa.

– Ensisijainen toimintamalli on ohjata ihmisiä käskyin ja kehotuksin. Joukkojenhallintaa käytetään vain, jos se on välttämätöntä.

Kujalan mukaan helsinkiläiset pystyvät parhaiten seuraamaan illan kulkua uutisoinnin ja Helsingin poliisilaitoksen tiedotuskanavien kautta. Poliisi pyrkii kertomaan mahdollisista häiriöistä esimerkiksi Twitterissä.

– Tässä vaiheessa näyttää siltä, ettei kannata liikkua tuon soihtukulkueen reitillä ilta-aikaan, Kujala sanoo.

Nettiin laaditun kutsun mukaan 612-soihtukulkueen osallistujat kokoontuvat Töölöntorilla sunnuntaina puoli seitsemän aikaan illalla. Lyhyen ohjelman jälkeen kulkue lähtee etenemään Hietaniemen hautausmaalle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.