Poliisi tyhjensi Mannerheimintien ja Unioninkadun mielenosoittajista – mutta miksi vasta nyt?

8:12
Poliisi haastattelussa Mannerheimintiellä – Elokapinan aktivistit lastattiin linja-autoon.

Helsingin poliisi tyhjensi tänään Mannerheimintien ja Unioninkadun ympäristöliike Elokapinan mielenosoittajista. Mannerheimintie saatiin vapaaksi liikenteelle puoli kahdeksan ja Unioninkatu puoli yhdentoista jälkeen.

Elokapinalliset olivat tukkineet Helsingin katuja torstaista asti. Ensin he osoittivat mieltään Mannerheimintiellä, minkä jälkeen he siirtyivät Unioninkadulle. Mannerheimintielle osa heistä palasi tänään iltapäivällä.

Miksi poliisi salli mielenosoituksen jatkua niin pitkään, ja miksi mitta tuli täyteen juuri tänä iltana?

– Ihan hyvä kysymys, mutta lähdetään nyt siitä, että tämä päivä on taas tilanne erikseen, Helsingin poliisilaitoksen komisario Jarmo Heinonen toteaa MTV Uutisille.

Heinonen korostaa sitä, että mieltä saa osoittaa, mutta tiettyjen sääntöjen puitteissa. 

Pelastuslaitos valitti sijainnista

Elokapinan mielenosoituksesta Unioninkadulla oli Heinosen mukaan valittanut pelastuslaitos. Kun poliisin ja mielenosoittajien neuvottelut uudesta paikasta tyssäsivät ja kapinalliset läksivät takaisin Mannerheimintielle, poliisi päätti Heinosen mukaan ryhtyä toimiin.

– Pelastuslaitokselta tuli viestiä, että kadunpätkä Unioninkadulla on tärkeä sen kannalta, että heidän kalustonsa pääsee liikkumaan kantakaupungissa. Sen jälkeen, kun elokapinoitsijat siirtyivät Unioninkadulta (lisäksi) Mannerheimintielle valtaamaan katua, poliisi alkoi purkaa tilannetta.

– Kun neuvotteluyhteys ei enää tuottanut hyvää lopputulosta, vaan mielenosoittajat päättivät vallata (uuden) kadun kesken kaiken, se aiheutti meillä tämäntyyppisen päätöksen: mielenosoittajat otetaan kiinni ja ne, jotka eivät poliisin käskyjä totelleet, saivat myös sakkoja niskoittelusta. 

Poliisi kertoi aiemmin illalla, ettei se ollut saanut myöskään ilmoitusta mielenosoituksesta Mannerheimintiellä.

Mieltä on jo osoitettu

Sekin vaikutti Heinosen mukaan poliisin päätökseen, että mielenosoittajat olivat saaneet ilmaista asiaansa jo melko kauan.

– Poliisin arvion mukana ainakin mielenosoituksen tarkoitus on tullut moneen kertaan toteutettua, Heinonen sanoo. 

– Kynnyskysymys oli kuitenkin se, että mielenosoittajat rikkoivat hyvän neuvotteluyhteyden ja päättivät toimia toisella tavalla kuin aiemmin ja ilmoittamatta. 

Poliisin toiminta riippuu monesta asiasta

Heinosen mukaan poliisi ei pelkää sitä, että Elokapinasta otettaisiin esimerkkiä ja muutkin mielenosoittajat alkavat vastaisuudessa vallata katuja ja pitää niillä leiriä useita päiviä.

– Emme pidä tätä minkäänlaisena ennakkotapauksena itse. Meidän toimintamme on hyvin monesta asiasta riippuvaista – tilanteesta ja voimavaroista – ja se mitä te me teemme tai jätämme tekemättä, on kokonaisharkinnan tulos.

– Lainsäädäntö on kirjoitettu sillä tavalla väljästi, että poliisilla on mahdollisuus puuttua moneen tilanteeseen, mutta toisaalta laki ei myöskään pakota meitä toimimaan tietyllä tavalla. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja