Mainos

Mopohäiriköinti räjähti käsiin: Luvassa jättiratsioita ja kouluopetusta

Mopoilusta tehtyjen häiriöilmoitusten määrä Oulun poliisilaitoksen Jokilaaksojen toiminta-alueella on kasvanut kesän aikana selvästi.

Poliisin mukaan tyypillisimmät hätäkeskukseen ja poliisin palvelupäivystyksiin tulevat ilmoitukset koskevat tilanteita, joissa nuoret mopoilijat närkästyttävät kansalaisia mopoilusta aiheutuvan meluhaitan vuoksi.

Lisäksi ilmoituksia tehdään ajotyylistä: usein tulevat esille keula pystyssä ajaminen sekä tarpeettomalta vaikuttava, useiden mopojen ryhmissä ajettava ralli.

Poliisin mukaan ilmoituksia on tullut useista taajamista, kuten Ylivieskasta, Nivalasta ja Oulaisista.

Vanhempien tarkistettava laillisuus

Poliisi on huolestunut ilmiöstä ja puuttuu siihen liikennevalvonnalla. Lisäksi poliisi vetoaa mopoilijoiden vanhempiin, joiden toivotaan tarkistavan mopojen varusteiden ja kunnon lainmukaisuus.

Poliisi vinkkaa, että apua saa mopojen tekniikkaa tuntevilta tuttavilta, naapureilta, sukulaisilta tai korjaus- ja huoltoliikkeiltä. Myös katsastusasemat ja poliisi voivat olla apuna mopojen tarkistamisessa.

Poliisi pyytää vanhempia myös keskustelemaan mopoilevien lastensa kanssa liikennesääntöjen merkityksestä ja toisten ihmisten huomioon ottamisesta. 

– On hyvinkin aiheellista miettiä myös sitä, onko järkevää antaa 15–18-vuotiaiden lasten ajella pitkin taajamia kovaäänisissä moporyhmissä puolenyön jälkeen, joskus jopa aamuyön tunneille asti, poliisin tiedotteessa todetaan.

Pysäytysyritykset johtavat takaa-ajoihin

Poliisi aikoo puuttua ongelmaan myös laajamittaisilla moporatsioilla sekä määräämällä viritetyksi epäiltyjä mopoja matalalla kynnyksellä valvontakatsastukseen.

Moporikkeistä voi seurata sakot ja rikesakot esimerkiksi tarpeettomasta ja häiritsevästä ajosta taajamassa tai vaaraa aiheuttavasta ajotavasta. Myös ajokielto ja kovat veroseuraamukset ovat mahdollisia.

Silloin tällöin moporikkeiden seurauksena sattuu kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, joiden poliisi pelkää lisääntyvän, jos asiaan ei puututa. Mopoilijoiden pysäyttäminen liikenteessä on osoittautunut haasteelliseksi. Poliisin mukaan pysäyttämisyritykset johtavat liian usein vaarallisiin takaa-ajoihin, joissa vain rikkeettömät mopoilijat pysähtyvät viritettyjen mopojen painellessa karkuun.

Poliisi kutsuu ongelman ratkomiseen mukaan myös kouluja. Suunnitelmissa ovat erityiset mopokoulutuspäivät. Mahdollisuudesta perustaa viritettyjen mopojen ilmiantokanavia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on myös keskusteltu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.