"Mopomiitit" ovat paisuneet jopa satojen osallistujien vaaralliseksi ralliksi – poliisi huolissaan: "Ilmiöllä voi olla vakavat seuraamukset"

Tällaista ääntä mopot saavat aikaan öisin Helsingin Laajasalossa 1:14
Kuuntele videolta, millaista melua mopoilijat saavat aikaan senioritalon lähellä Helsingin Laajasalossa.

Lapin poliisi on huolestunut mopojen kokoontumisajoista, jotka ovat Rovaniemellä äityneet vaarallisiksi, jopa satojen osallistujien ralliksi.

– Kyse ei ole tavanomaisesta kaveriporukoiden kokoontumisesta viikonlopun viettoon ja ajamisesta kaupungilla, vaan ilmiöstä, jolla voi olla vakavat seuraamukset, poliisi huomauttaa tiedotteessa.

Tällaisilla kokoontumisajoilla ei ole virallista järjestäjää, paikkaa tai turvallisuussääntöjä. Yksittäisessä "mopomiitissä" voi olla parhaimmillaan useita satoja osallistujia. 

– Ennen kokoontumisissa ajettiin, nykyisin niissä tehdään uhkarohkeita temppuja, joita videoidaan ja jaetaan verkossa, kertoo poliisi.

Rovaniemellä kokoontui lähes 200 mopoa

Rovaniemellä järjestettiin heinäkuun alussa kokoontuminen, johon osallistui yhteensä noin 150-200 mopoa, moottoripyörää ja autoa. Lisäksi sovituille kokoontumispaikoille oli kerääntynyt yleisöä. 

– Ajoneuvoilla poltettiin kumia, temppuiltiin ja ajettiin ylinopeudella. Tapahtuma aiheutti runsaasti poliisitehtäviä ja kokoontumiseen osallistuneille jouduttiin kirjoittamaan myös sakkoja, kertoo poliisi.

– Lapin poliisi ei halua estää nuoria kokoontumasta tai tapaamasta toisiaan, mutta tällaisen mittakaavan tapahtumat voivat aiheuttaa häiriön lisäksi vaaratilanteita, sekä haitata liikennettä. 

Myös yleisö voi olla vaarassa

Poliisin mukaan Suomessa on näiden kokoontumisajojen yhteydessä tapahtunut lievempien loukkaantumisten lisäksi vakavia tapaturmia ja myös kuolemaan johtanut onnettomuus. 

– Häiritsevä ajo, temppuilu ja kumin polttaminen ei kuulu yleisille teille, poliisi huomauttaa.

Häiritsevällä ja tarpeettomalla ajolla tarkoitetaan erilaista huviajelua, kuten korttelirallia, liikenneympyrän kiertämistä toistuvasti ja kokoontumisajoja.

– Mopomiittien yhteydessä syyllistytään liian usein erilaisiin liikennerikkomuksiin ja -rikoksiin. Poliisi joutuu säännöllisesti kirjaamaan myös rikosilmoituksia törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista, sekä ottamaan ajokortteja pois. Lisäksi mopojen viritykset pyritään tarkistamaan. 

Poliisi muistuttaa, että temppuilun tai kumin polttamisen seurauksena ajoneuvo voi suistua yleisön joukkoon ja aiheuttaa vakavia vammoja. 

Vanhempien tulisi keskustella nuorten kanssa

Poliisi korostaa vanhempien vastuuta ja sitä, että nuorten kanssa keskusteltaisiin avoimesti viikonlopun suunnitelmista.

– Jos nuori kertoo osallistuvansa mopomiittiin, tulisi keskustella yhdessä tapahtuman vaara- ja riskitekijöistä. Mikäli huoltaja saa tietoonsa mopon viritysaikeet, voi kertoa virittämisen rangaistavuudesta ja siitä, että virittäminen lisää merkittävästi onnettomuusriskiä. 

Poliisi muistuttaa, että taitotemppujen tekeminen kuuluu suljetulle alueelle, jonne ulkopuoliset eivät pääse.

– Tempuista kiinnostuneita kehotetaan siirtymään organisoidun harrastustoiminnan piiriin esimerkiksi moottoriradoille, joissa on ratavirkailijat, turvallisuussäännöt ja vastuukysymykset kunnossa.

Poliisi on kiinnostunut mopomiittejä koskevista havainnoista ja tiedoista, jotka voi lähettää sähköpostiosoitteeseen ati.lappi@poliisi.fi

Mopot aiheuttavat häiriötä myös helsinkiläislähiössä

Artikkelin yllä olevalta videolta voit kuunnella, millaista meteliä mopot saavat aikaan Helsingin Laajasalossa.

Videon on lähettänyt helsinkiläisnainen.

– He tekevät mopollaan kierroksen ja sitten kokoontuvat Laajasalon ala-asteen kentälle ja siinä he kilpailevat nopeudesta, helsinkiläisnainen kertoo MTV Uutisille.

– Tämä on erittäin harmillista, koska ihan koulun vieressä on Senioritalo ja Sofian palvelutalo ja iäkkäät muutenkin nukkuvat huonosti ja pätkittäin ja kuumuuden takia ei edes voi ikkunoita pitää auki, nainen harmittelee.

Hänen mukaansa melu alkaa yleensä kymmenen jälkeen ja kokoontumisajoja on joka yö.

– Toivisin että poliisit tekisivät paikalla ratsian, nainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat