Poliisi tarkentaa Kangasalan eilistä kiinniottoa – henkilöä ei epäilläkään kouluiskun valmistelusta

3:17
Aseistettu oppilas uhkasi sytyttää koulun tuleen Kangasalla – tutkinnanjohtaja kertoi uusimmat tiedot suorassa lähetyksessä.

Pirkanmaalla Kangasalla ammattioppilaitoksessa aloitettiin eilen tutkinta ampuma-aserikosta ja törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Tänään Sisä-Suomen poliisi kertoo, että jälkimmäistä syytettä ei enää tutkita.

Tapauksen tutkinnanjohtaja kertoo, että tapauksessa ei ole enää syytä epäillä kyseistä rikosta, koska lainkohdassa määritellyt sen soveltamisen estävät olosuhteet täyttyivät.

Lainkohdassa lukee seuraavaa:
"Jos vaara rikoksen toteuttamisesta on ollut muista kuin satunnaisista syistä vähäinen taikka jos henkilö on vapaaehtoisesti luopunut rikoksen valmistelusta, estänyt sen jatkumisen tai muuten poistanut oman toimintansa merkityksen rikoksen valmistelussa, 1 momenttia ei kuitenkaan sovelleta."

Pykälän perusteella siis kyse voi olla joko siitä, että riski rikoksen toteutumiseen oli satunnaisesta syistä vähäinen, tai epäilty on itse omalla toiminnallaan toiminut niin, ettei rikokselle enää ollut riskiä.

Tutkinnanjohtaja ei halunnut tutkinnan tässä vaiheessa kommentoida tarkemmin sitä, mitkä lainkohdan kriteereistä täyttyivät.

Hän kertoo, että kiinniotettua epäillään tällä hetkellä varkaudesta ja ampuma-aserikoksesta. Varkaudesta häntä epäillään ampuma-aseiden anastamisen takia.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu

Joka 1–3 tai 6 §:ssä tarkoitetun rikoksen tekemistä varten

1) pitää hallussaan ampuma- tai teräasetta tai muuta niihin rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä taikka välinettä, joka soveltuu erityisesti käytettäväksi välineenä rikoksessa,

2) sopii toisen kanssa tai laatii yksityiskohtaisen suunnitelman jonkin mainitun rikoksen tekemisestä tai

3) palkkaa, käskee tai muuten yllyttää toista mainitun rikoksen tekemiseen taikka lupautuu tai tarjoutuu tekemään sen

on tuomittava törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi.

Jos vaara rikoksen toteuttamisesta on ollut muista kuin satunnaisista syistä vähäinen taikka jos henkilö on vapaaehtoisesti luopunut rikoksen valmistelusta, estänyt sen jatkumisen tai muuten poistanut oman toimintansa merkityksen rikoksen valmistelussa, 1 momenttia ei kuitenkaan sovelleta.

Lähde: Rikoslaki.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja