Virroilla vakavasta rikoksesta epäilty poika vapaaksi tutkintavankeudesta

Poliisi on päättänyt päästää Virroilla tammikuussa tapahtuneesta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta epäillyn 17-vuotiaan pojan tutkintavankeudesta.

– Olen antanut kirjallisen määräyksen vapauttamisesta, tapauksen tutkinnanjohtaja Kari Aaltio kertoo MTV Uutisille.

– Ollaan tultu johtopäätökseen, ettei ole enää erityisiä edellytyksiä, jonka vuoksi vangitsemista jatkettaisiin.

Poika on ollut vangittuna kaksi viikkoa Pirkanmaan Virroilla tapahtuneesta rikoksesta epäiltynä. Rikoksen epäillään sattuneen 22. tammikuuta. Häntä epäillään myös ampuma-aserikoksesta.

Sivullinen kertoi poliisille

Poliisi tiedotti kaksi viikkoa sitten, että epäily rikoksesta tuli poliisin tietoon ulkopuolisen henkilön kertomana. Näiden tietojen avulla tekoon päästiin poliisin mukaan puuttumaan asiaan jo teon alkuvaiheessa. Poliisi ei kerro MTV Uutisille, missä suhteessa teosta vinkannut henkilö oli epäiltyyn tai mitä tämä poliisille kertoi tietävänsä.

– Toistaiseksi poliisilla olevien tietojen mukaan epäillyllä olevat välineet ovat sellaisella asteella, ettei näiden avulla voida toteuttaa henkeen tai terveyteen kohdistuvaa rikosta, poliisi kertoi kaksi viikkoa sitten tiedotteessaan.

Pirkanmaalaispoika otettiin kiinni Ähtärissä, jossa poliisi kertoi kyseessä olleen ampuma-aseeseen liittyvä rikosta. Poliisi ei ota MTV Uutisille kantaa siihen, liittyykö kiinniottopaikka, Ähtärissä sijaitseva koulu, valmistelurikokseen, mutta kertoo, että valmistelurikos ja ampuma-aserikos ovat kytköksissä toisiinsa.

Harvinainen rikosnimike

Aaltio kertoo, että tutkinta suoritetaan kiireellisesti, koska kyseessä on nuori henkilö. Hän uskoo esitutkinnan valmistuvan ripeästi.

– Tutkinta on edennyt erittäin hyvin, hän kommentoi.

Hän ei kuitenkaan kommentoi sitä, onko teosta epäilty nuori kiistänyt tai myöntänyt tekoja, tai miten kuulustelut ovat muutenkaan sujuneet.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu on verrattain harvinainen rikosnimike. Aalto kertoo, että itse tutkii tällaista nimikettä ensimmäistä kertaa urallaan. Vuosittain poliisin tietoon tulee valtakunnallisesti kolmisenkymmentä epäiltyä rikosta tällä nimikkeellä.

Kyse vakavan rikoksen valmistelusta

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelussa kyse on valmistelusta tapon, murhan, surman tai törkeän pahoinpitelyn tekemistä varten, selviää rikoslaista. Laki listaa kolme tapaa syyllistyä tällaiseen valmisteluun: 

  1. Henkilö pitänyt hallussaan ampuma- tai teräasetta tai niihin rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä tai välinettä, joka erityisesti soveltuu käytettäväksi välineenä rikoksessa.
  2. Henkilö sopii toisen kanssa tai laatii yksityiskohtaisen suunnitelman mainitun rikoksen tekemisestä.
  3. Henkilö palkkaa, käskee tai muuten yllyttää toista mainitun rikoksen tekemiseen taikka lupautuu tai tarjoutuu tekemään sen.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta saa enintään neljän vuoden vankeustuomion.

Lue myös:

    Uusimmat