Haagan puukotustapaus muistuttaa todellisuudesta: Perheväkivalta jatkuu usein eronkin jälkeen – "Jo noin joka kolmas nainen joutuu lähisuhteissaan väkivallan alaiseksi"

Perheväkivaltaan puuttuminen 10:57
Lähisuhdeväkivalta voi jatkua vielä vuosiakin eron jälkeen, kertoo Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä Huomenta Suomessa.

Viikonlopun tiimoilta uutisotsikoissa on pyörinyt Haagassa tapahtunut puukotus, jossa miestä epäillään ex-vaimonsa murhan yrityksestä. Poliisi ei vielä ole tavoittanut epäiltyä saamistaan vihjeistä huolimatta.

Puukotuksen yhteydessä haavoittui myös pariskunnan yhteisiä lapsia. Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelässä tapaus herättää huolta sekä surua siitä, että tapausta ei voitu estää.

Hänen mukaansa lähisuhdeväkivalta jatkuu liian usein vielä eronkin jälkeen.

– Tiedämme, että noin puolissa tilanteista väkivalta jatkuu eron jälkeen. Pahimmillaan se voi näyttäytyä myös vainona: hyvin monenlaisena kiusaamisena ja piinaamisena jopa vuosia eron jälkeen, Särkelä kertoo.

Lähisuhdeväkivallasta puhutaan enemmän

Perhe ja lähisuhdeväkivallasta puhutaan enemmän ja siitä uskalletaan kertoa ääneen. Kynnystä avun hakemiseen on kuitenkin madallettava edelleen, Särkelä toteaa.

– Suomessa jo noin joka kolmas nainen joutuu lähisuhteissaan väkivallan tai sen uhan alaiseksi. Se tarkoittaa noin 700 000 naista ja tyttöä. Se on hurja määrä, sanoo Särkelä.

Lue myös:

    Uusimmat