Poliisi repi Euroopan mestarin ulos autosta, halusivat tutkia ajoneuvon aseiden varalta – olympialegenda ärähti rasismista

Huippu-urheilijapariskunta Bianca Williams ja Ricardo dos Santos pysäytettiin poliisin toimesta heidän ollessaan kotimatkalla harjoituksista. 

Pikamatkoilla kisaavan pariskunnan autossa kyydissä oli mukana heidän kolmikuukautinen poikansa. Poliisi pysäytti auton, sillä se halusi tutkia ajoneuvon aseiden varalta. 

Pari väittää, että heidät pysäytettiin ihonvärinsä vuoksi. He syyttävät poliisia rasismista sekä etnisestä profiloinnista. Poliisi puolestaan väittää, että auto olisi liikkunut epäilyttävästi tummennetuin ikkunoin. BBC kertoo, että auto olisi kulkenut väärällä puolella tietä, mutta pariskunta kieltää tämän.

Williams ja dos Santos laitettiin rautoihin 45 minuutiksi tutkinnan ajaksi. Poliisi ei löytänyt autosta aseita. 

Urheilijoiden valmentaja ja olympiavoittaja Linford Christie julkaisi tapahtuneesta videon. Siitä näkee kuinka poliisi repii Williamsin käsivarresta ulos autosta. Christie kirjoitti julkaisussaan, että rasistisia poliiseja ei ole vain Amerikassa.

Williamsin mukaan tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun poliisi pysäyttää hänen miehensä turhaan. 

– Se on aina sama asia Ricardon kanssa. He luulevat, että hän ajaa varastetulla autolla tai olisi polttanut kannabista. Se on etnistä profilointia. He puhuvat Ricardolle kun hän olisi pelkkää roskaa. Sitä on kauhea katsoa, Williams kertoi The Timesille.

Iso-Britanniaa edustava Williams voitti 2018 EM-kultaa pikaviestissä. Dos Santos juoksi samojen kisojen 400 metrin finaalissa ja on Portugalin kaikkien aikojen nopein kyseisellä matkalla.

Ison-Britannian työväenpuolueen tuore puheenjohtaja Keir Starmer tuomitsee tapauksen. Hän sanoo, että poliisin pitäisi tuntea olonsa todella epämukavaksi kuinka kyseinen tapaus hoidettiin.

Alla olevalla maailmanlaajuiset mielenosoitukset käynnistänyt tapahtuma, jossa poliisi painoi George Floydia niskasta. Floyd menehtyi myöhemmin.

0:32

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja