Ex-poliisi Rami Peltonen kouluttaa suomalaisten rikossarjojen näyttelijöitä: "Räjäytettäessä touhu on aina hyvin ammattimaista"

Tammikuussa alkavassa poliisisarja Ratamossa nähdään upeita näyttelijäsuorituksia sekä autenttisen tuntuisia kohtauksia, joiden takana on ex-poliisi, kouluttaja Rami Peltonen.

Miten asetta pidellään oikeaoppisesti? Entä millä tavalla portaissa on tarkoitus liikkua, kun suunnitelmissa on rynnäkkö? Vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin tietää Rami Peltonen, joka kouluttaa muiden töidensä ohessa suomalaisissa poliisisarjoissa esiintyviä näyttelijöitä.

Poliisin toimintaa hän on valottanut muun muassa tammikuussa MTV3-kanavalla alkavan poliisisarja Ratamon näyttelijöille. Sarjaa tähdittävät Samuli Vauramo, Saara Kotkaniemi, Jukka Puotila ja Jon-Jon Geitel.

– Olen opettanut näyttelijöille poliisin toimintaan liittyviä perusasioita, kuten liikkumista, aseen käyttöä ja erilaisten tilojen lähestymistä, Peltonen kertoo.

Peltonen on koulutukseltaan poliisi ja aiemmin hoitanut virkavallan edustajana myös erikoistehtäviä, kuten turvannut eri maiden päämiehiä näiden vieraillessa Suomessa. Kouluttamiensa näyttelijöiden ammattimaisuudelle Peltonen antaa suuren arvon.

– Nostan näyttelijöille todella hattua. Heille kun kerran näyttää jotakin, niin se pystytään toistamaan oikein, mutta kuitenkin omalla persoonallisella tavalla.

Minkälaista sitten on aseen oikeaoppinen käsittely? Peltonen muistuttaa, että poliisin roolin omaksumiseen tarvitaan paljon muutakin kuin ase ja virkavaatteet.

– Monet kuvittelevat, että asetta pidellään kuten yhdysvaltalaisissa rikossarjoissa. Sen turvallinen käsittely on kuitenkin erilaista. Poliisisarjojen uskottavuus syntyy tästä ja monista muista pienistä yksityiskohdista, Peltonen sanoo.

Peltosen mukaan Suomi on ollut rikossarjojen tuotannossa muita pohjoismaita jäljessä, mutta viime vuosien aikana osaamista ja toisaalta myös resursseja on tullut lisää.

– Kaikkien tärkein asia on käsikirjoitus, jonka pitää olla uskottava ja riittävän rohkea. Jotakin on viime aikoina selvästi tehty oikein, sillä kotimaisia sarjoja on nyt nähty esimerkiksi eri suoratoistopalveluissa.

Ratamoa Peltonen kehuukin ensimmäiseksi laatuaan. Hän paljastaa samalla, että sarjassa tehdään temppuja, jollaisia ei aiemmin ole suomalaisessa poliisisarjassa tehty.

– Luvassa on isoja joukkokohtauksia ja ennennäkemättömän hienoja stuntteja, Peltonen kuvailee.

Vaikka poliisisarjoissa on paljon hurjia ottoja, on vaarallisilta tilanteilta kuvauksissa Peltosen aikana kuitenkin vältytty. Hassuja tapahtumia eteen sen sijaan on tullut lukuisia.

– Stuntteja harjoitellaan perusteellisesti, ja esimerkiksi paukkupanoksella räjäytettäessä touhu on aina hyvin ammattimaista. Kun kovalla vauhdilla mennään, sattuu kuitenkin kaikenlaista. Yhdessä tuotannossa rynnäkkökohtauksessa maastoon oli eksynyt muovinen putki. Siinä allekirjoittanut meni tyylikkäästi turvalleen, Peltonen nauraa.

Ratamo MTV3-kanavalla sunnuntaisin 6.1. alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja