Poliisi pettynyt Blockfestiin: "Onko tarkoituksenmukaista, että Tampereella järjestetään Pohjoismaiden suurimpana huumefestivaalina tunnettu tapahtuma?"

Tampereella viime viikonloppuna järjestetty Blockfest työllisti poliisia poikkeuksellisen paljon. Poliisi kirjasi viikonlopun aikana Tampereen keskustan alueelta yli 200 rikosilmoitusta, joista tapahtumaan suoraan liittyviä oli noin 160.

Suurin osa rikosilmoituksista liittyi huumausaineisiin. Poliisi kirjasi kaksi törkeää huumausainerikosta, 21 huumausainerikosta ja 104 huumausaineen käyttörikosta. Huumausainerikokset liittyivät lähinnä huumeiden myyntiin.

Poliisi otti viikonloppuna myös huumerikoksista epäiltyjä kiinni. Osa on yhä kiinniotettuina. Käyttörikosepäillyistä 21 oli alaikäisiä.

– Tämä oli täysin poikkeuksellinen viikonloppu. On aika valitettavaa, että meillä on Tampereella tällainen huumemyönteinen festivaali, joka profiloituu huumeisiin, rikoskomisario Joni Länsipuro Sisä-Suomen poliisista sanoo.

Pääesiintyjä Asap Rocky kyseli yleisöltä päihteistä

Poliisin tiedossa on, että jopa perjantain pääesiintyjä, kohuttu Asap Rocky oli kysellyt esiintyessään yleisöltä, mitä päihteitä he olivat kyseisenä päivänä käyttäneet.

– Pääesiintyjä oli villinnyt porukkaa kyselemällä, kuinka moni oli käyttänyt sitä ja tätä ainetta. Vähän kyseenalaista toimintaa kun miettii, että festivaalin yleisössä on paljon myös alaikäisiä.

– Ei ole kovin hyvä asia, että päihteidenkäyttöä pidetään niin hienona asiana ja se esitetään niin positiivisessa valossa, Länsipuro sanoo.

Poliisi myös takavarikoi viikonloppuna paljon eri huumausaineita.

– Siellä liikkuu kaikkia mahdollisia huumeita. Meillä on nyt huumeita hallussa aika paljonkin viikonlopun jäljiltä. Siellä on muun muassa satoja ekstaasitabletteja, huomattava määrä fentanyylia, ja tietenkin muun muassa kannabista ja amfetamiinia.

Ikävä maine 

Poliisin näkökulmasta on ikävää, että Pohjoismaiden suurin hiphop-festivaali Blockfest on profiloitunut niin vahvasti huumetapahtumaksi.

– Valitettavasti festivaalin yleisilmapiiri on huumemyönteinen. Onko se sitten tarkoituksenmukaista, että Tampereella järjestetään Pohjoismaiden suurimpana huumefestivaalina tunnettu tapahtuma? Länsipuro kysyy.

Poliisi huomauttaa kuitenkin, että Blockfesteillä käy paljon myös asiallista väkeä, jotka eivät käytä päihteitä.

– Siellä oli paljon myös nuoria, jotka olivat tulleet ihan vain kuuntelemaan esiintyjiä. Kaikki eivät suinkaan ole huumeidenkäyttäjiä.

Alaikäiset rynnivät alueelle

Huumausainerikosten lisäksi poliisi kirjasi viikonloppuna rikosilmoituksia muun muassa nimikkeillä törkeä ampuma-aserikos, pahoinpitely, vaarallisen esineen hallussapito, lievä ampuma-aserikos ja ilmailurikkomus.

Rikosepäiltyjen lisäksi poliisilaitokselle tuotiin useita kymmeniä alaikäisiä, jotka olivat yrittäneet rynnätä tapahtuma-alueelle ilman sisäänpääsyyn oikeuttavaa ranneketta.

Alaikäisiä oli myös päässyt Blockfestien anniskelualueille.

– Siellä on hypitty aitojen yli, meillä on siitä videotakin. Alaikäisiä on mennyt sisään myös väärennetyillä papereilla, Länsipuro kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaoottinen ilmapiiri

Järjestyshäiriöistä huolimatta yhteistyö Blockfestien turvallisuusorganisaation kanssa toimi poliisin mukaan hyvin.

– He tekivät parhaansa siinä tilanteessa, mutta kun ilmapiiri on kaoottinen ja luodaan yleisesti myönteistä kuvaa siitä, että epäjärjestystä voi olla ja huumeidenkäyttö on sallittua, niin ei järjestyshäiriöitä pystytä täydellisesti estämään.

Poliisin mukaan alueelta poistetulta tai alueelle huumausaineiden tai alkoholin kanssa pyrkineiltä leikattiin sisäänpääsyyn oikeuttava ranneke pois. Pelkästään perjantaina Blockfestien ranneke poistettiin noin 60 festivaalivieraalta.

Lue myös:

    Uusimmat